digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Majke: Kad smo pored njihovih nišana kao da ih nađemo žive

Autor: Ajša Hafizović-Hadžimešić April 15, 2017 0

Odlukom Islamske zajednice u BiH, a na inicijativu tuzlanskog muftije Vahida ef Fazlovića, od 31. marta ove godine klanjaće se džuma namazi u Memorijalnom centru Potočari-Srebrenica koje će predvoditi muftije i alimi Islamske zajednice u BiH. Očekuje se da se tom prilikom džematu u Potočarima priključuju džematlije iz cijele BiH.

„Sjela sam ovdje pored njihovih nišana i kao da sam ih našla žive“, govori majka tri sina ubijena u srebreničkom genocidu, Arifa Osmanović dok se sprema da uči Jasin u mezaristanu. Ona, kao i druge majke žrtve i svjedoci srebreničkog genocida svakog 31. marta obilježava prvu kolektivnu dženazu u mezaristanu Potočari obilazeći taj dan stratišta na kojima su ubijani njihovi sinovi, muževi i rodbina u junu 1995. Majke tog dana uče Fatihe i Jasine u Hrnjčićima, Konjević-Polju, Šehidskom mezarju Rakita u Vlasenici, Glogovoj, Zaklopačama, Novoj Kasabi, Šehidskom mezarju Veljaci u Bratuncu, a krajnja tačka njihovog puta svakog 31. marta je Memorijalni centar Potočari - Srebrenica.

Džuma namazi u Memorijalnom centru Potočari-Srebrenica

Program obilježavanja 14. godišnjice prve dženaze u Memorijalnom centru Potočari-Srebrenica, kao i uvijek, počinje učenjem Fatihe i polaganjem cvijeća na kamen temeljac, a zatim se u prostoru Musalle, centralnog dijela mezarja, za duše šehida uči tevhid.

Glavni imam MIZ Srebrenica Damir ef. Peštalić obavijestio je nakon tevhida džemat da će se odlukom Islamske zajednice u BiH, a na inicijativu tuzlanskog muftije Vahida ef Fazlovića, od ovog 31. marta džuma namazi klanjati i u Memorijalnom centru. „Cijeli april, maj, juni i juli klanjaće se džuma namazi u Memorijalnom centru Srebrenica-Potočari, gdje će dolaziti iz svih naših muftijstava ugledni alimi Islamske zajednice u BiH, kao i džematlije iz raznih dijelova BiH da zajedno sa nama ovdje klanjaju džuma namaze“, kazao je ef. Peštali. Muftija Vahid ef. Fazlović je dopunio ef. Peštalića rekavši da će nastojati da se ovi džuma namazi obavljaju i duže, do kraja ljetnih mjeseci.

 

Cijeli tekst u printanom izdanju

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine