digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

DPA: Nepopravljivi krvnik Balkana

Autor: M.K. Novembar 21, 2017 0

U članku njemačke novinske agencije DPA (Deutsche Presse-Agentur) naslovljenom “Ratko Mladić – nepopravljivi krvnik Balkana“ navodi se da se 75-godišnjem bivšem generalu vojske RS sudi za najveći ratni zločin u Europi nakon Drugog svjetskog rata

“Na vrhuncu svoje vojne moći, bosansko-srpski general zauzeo je Srebrenicu, zaštićenu zonu UN na istoku Bosne. Plavi šljemovi nisu pružili nikakav otpor. Oko 8.000 muslimanskih muškaraca i dječaka ubijeni su u danima nakon 11. jula 1995. godine.“ stoji u tekstu agencije DPA.

“Mladić danas ima 75 godina i najvjerovatnije je da će zbog genocida u Srebrenici ostatak života provesti u zatvoru. Pred sudom je već dobrih pet godina. Dok sjedi na optuženičkoj klupi ne nosi uniformu, već bejzbol-kapu i često demonstrativno iz dosade lista novine. On po svemu sudeći želi da stavi do znanja slijedeće: ovaj sud – 'produženu ruku NATO' – on ne poštuje. Naređenja ne prihvata, odbija da skine kapu ili da ustane i pri tome se zlobno krevelji. Taj čovek nije svestan svoje krivice. Naprotiv, on je apsolutno uvjeren da je postupao moralno i u vojnom smislu briljantno. On i dalje vjeruje, kako kaže, u 'pravednu, nacionalnu stvar' i sebe vidi kao 'zaštitnika svog naroda' od 'Turaka'. A 'Turcima' naziva desetine hiljada žrtava – mučenih i ubijenih muslimana“, piše agencija DPA.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine