digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Mreža mladih Medžlisa Bayern organizirala „Zimovanje 2018“

Autor: D.B. Januar 03, 2019 0

U periodu od 21. do 27. decembra 2018. godine održan je kamp za mlade Medžlisa Bayern pod nazivom „Zimovanje 2018“. Ovaj kamp je upriličen u Otto-Weinmann-Haus u Waldenburg kod Schwäbisch Hall. 

Razne aktivnosti za mlade, seminari i radionice iz raznih oblasti, tribine, veliki iftari, međudžematska druženja, sportske aktivnosti i ekskurzija kroz razne gradove, te kamp pod nazivom „Zimovanje 2018“ obilježili su ovogodišnji rad mladih u organizaciji Mreže mladih Medžlisa Bayern. Kamp je okupio preko četrdeset mladih iz minhenskih džemata te džemata Augsburg, Stuttgart, Frankfurt, Köln, koji se ističu u svom radu u Zajednici, rezultatima u raznim segmentima djelovanja, učenju i ponašanju i koji su primjer u društvu, od učenika osnovne i srednje škole do najuspješnijih studenata, inžinjera, pravnika, doktora itd. U toku kampa mladi su pod mentorstvom stručnih i kompetentnih osoba prošli niz edukativnih radionica i predavanja, a neke od tema su bile: Šta čini zajednicu? Brak, intima/ašikovanje? Mladići u vrijeme Poslanika a.s. itd. Pored edukativnih programa, predavanja, radionica, mladi su uživali u realizaciji rekreativno-zabavnih programa, gdje su  fokus stavili na kulturnu baštinu bošnjaštva. Odigrali su dramu pod nazivom "Sultan i njegove brige", upriličili večer ilahija i sevdaha, ali izostalo nije ni žensko kolo, kao ni šetnja/izleti u prirodu. 

„Kroz rad sa mladima nastojimo doprinijeti boljoj kvaliteti života mladih i većem uključivanju u aktivnosti Islamske zajednice, kao i promovisanju univerzalno-pozitivnih islamskih vrijednosti. Kroz različite aktivnosti nastojimo kod mladih razvijati timski rad, inicijativu, liderstvo, samopouzdanje, komunikaciju, kritičko mišljenje i interakciju. Kampovi su povezali i osnažili kvalitetnu grupu mladih ljudi za dalji rad na polju promocije univerzalnih vrijednosti“– istakao je Nusret-ef. Hodžić, koordinator omladine pri Medžlisu Bayern.Koordinator je također istakao da je cilj ovakvih i sličnih projekata da se mladi međusobno druže i bolje upoznaju uz islamske sadržaje, kao što je učenje i tumačenje Kur'ana, zanimljiva predavanja i radionice, ali i druže uz rekreativne sadržaje. 

U toku druženja održano je nekoliko predavanja a gosti predavači bili su: hfz.Nijaz i hfz. Adisa Aganhodžić, Nusret-ef. Hodžić, te izvođač ilahija hadžija Mersim Telalović. 

Zahvaljujemo se predavačima na izdvojenom vremenu i veoma korisnim predavanjima, kao i svim gostima i akterima ovog kampa. Posebnu zahvalnost izražavamo familiji Banovi, koja se brinula o ishrani mladih.

Molimo Allaha da mladima podari snage i uspjeha u budućem radu, da nagradi sve one koji su na bilo koji način doprinijeli da ovaj projekat bude uspješno realiziran. Amin!

 

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine