digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Radni kolokvij Islamske zajednice Bošnjaka u Austriji

Autor: S.T-K. Februar 15, 2019 0

Austrija – Od 1. do. 3. februara 2019. održan je radni kolokvij Islamske zajednice Bošnjaka u Austriji u kojem su sudjelovali članovi glavnoga odbora IZBA i glavni imami svih medžlisa. Cilj kolokvija bio je izvršiti analizu postojećih kapaciteta i resursa Islamske zajednice Bošnjaka u Austriji, te definiranje ciljeva i planova rada za naredni period.

Zaključak ovog radnog sastanka je, da je Islamska zajednica Bošnjaka u Austriji u proteklim godinama ostvarila dobre rezultate i ostvarila veliki broj postavljenih ciljeva, te da postoji dobra osnova za stabilan razvoj ove institucije i njenih projekata.

Ustanovljeno je da u predstojećim mjesecima pažnju treba usmjeriti ka novim ciljevima. Ovi ciljevi vezani su za vizuelni identitet i medijski nastup Islamske zajednice Bošnjaka u Austriji, umrežavanje i međusobno povezivanje džemata ove zajednice, realizacija projekata vezanih za omadinu i etabliranje sistematskog rada sa ženama kroz strukturu Islamske zajednice. Također, donesen je zaključak o potrebi usklađivanja vaktija koje se koriste u džematima sa vaktijom Islamske zajednice u Austriji.

Glavni imam Islamske zajednice Bošnjaka u Austriji, Saudin-ef. Lopo, istakao je da stalni zadatak pred kojim se zajednica nalazi jeste njena misija da bude uz svoje džematlije, brine o njihovm vjerskim potrebama i jača vezu među džematima.   

Ova godina je i jubilarna za Islamsku zajednicu Bošnjaka u Austriji. Naime, u oktobru se navršava dvadeset pet godina od njenog osnivanja, te je na održanom kolokviju bilo govora i o obilježavanju ove obljetnice.

 

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine