digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Minhen (Njemačka): Zajedno na Bajramu

Autor: Avgust 13, 2016 0

Dana 05.07.2016. godine, koji je radost svim muslimanima i koji je kruna ramazanskog posta i ostalih ibadeta, okupili su se Bošnjaci Minhena, sada već četvrtu godinu zaredom, sedmi put ukupno, da obave bajram namaz, da se zajedno vesele, svoju srecu s drugima dijele i pokažu jos jednom vlastitim primjerom svoje zajedništvo, te budu primjer drugima kako prije svega muslimani, pa onda Bošnjaci mogu, žele i trebaju da budu jedinstveni i složni.

Dvorana je bila premalehna, Allahu dragom neka je hvala, pa čak i nakon nekoliko pomjeranja ljudi prema naprijed. Atmosfera je bila praznična, kakva i treba da bude, a na ljudima se očitovala radost koja se nije mogla sakriti. Održan je prigodan program sa učenjem ilahija, Kur'ana časnog i prigodnim predavanjem ovogodišnjeg bajramskog gosta prof. dr. Esmira Halilovića.

Pri obraćanju profesor nije krio svoje zadovoljstvo što je pozvan na ovakav skup i što vidi toliki broj muslimana Bošnjaka na jednom mjestu. Ovaj projekat zajedničkog klanjanja bajrama nazvao je veoma pozitivnom primjerom djelovanja muslimana pohvaleći tako sve one koji su uložili svoj trud kako bi pomenuti projekat zaživio i istrajao, te kako ovo zajedništvo dobija još i posebnu važnost i vrijednost zbog toga što smo danas nažalost svjedoci razjedinjavanja muslinana diljem svijeta. Takodjer je pored ostalog, skrenuo pažnju i na blagodati koje nam je Allah, dž. š., podario, od mogućnosti slobodnog prakticiranja naše vjere, pa sve do zdravlja koje uživamo.

Po završetku bajramske hutbe prisutni su dijelili zajednički radost i osmjehe, te čestitali jedni drugima bajramske dane uz dovu uzvišenom Gospodaru da primi njihove ibadete iz proteklog mjeseca ramazana i da ih učini boljim muslimanima, a samim tim i boljim ljudima. Bio je to još jedan uspješan i dobro organiziran projekat zajedničkog obavljanja bajrama namaza u Minhenu, projekat sloge, ljubavi, zajedništva, učvršćivanja i povezivanja bošnjačkih muslimanskih zajednica.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine