digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Savezni seminar imama Islamske zajednice Bošnjaka u Njemačkoj

Autor: A.H. Oktobar 19, 2016 0

Wiesbaden, 14.10.2016.g. – 10.10.2016. i 11.10.2016 godine (Ponedeljak i utorak) održan je savezni seminar imama Islamske zajednice Bošnjaka u Njemačkoj.

Sastanku su, pored imama, prisustvovali predstavnici Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Mensur ef. Pašalić (šef odjela za dijasporu), Mirnes ef. Lemeš (sekretar odjela za dijasporu), mr. Meho ef. Šljivo (šef odjela za hatabet/vaz), Nedim ef. Hrbat (direktor radija BIR), Sabahudin ef. Sijamhodžić (imam džemata IKC St. Gallen) i Mensur Aličković (novinar radija BIR).Pokrovitelj seminara bio je Pašo ef. Fetić muftija IZBNj, a moderator Adem ef. Hasanović sekretar IZBNj. Glavne teme seminara bile su: Kako (ne)govoriti o islamu, muslimanski ekstremizam geneza i manifestacije, medijska pismenost, zašto i kako razumijevati medije? Prezentacija medijske platforme „Online mekteb“. Drugi dan na seminaru se razgovaralo o pravilniku: Organizacija Islamske zajednice u dijaspori, kao i,  uloga i status imama u strukturi zajednice.

Na samom početku seminara prisutnima se obratio sekretar IZBNj Adem Hasanović, koji je izrazio dobrodošlicu gostima, te se zahvalio imamima na velikom odzivu. Muftija Fetić je u svom uvodnom obračanju predstavio tok seminara, te istakao značaj ovakvih i sličnih imamskih susreta. Šef odjela za dijasporu, Mensur ef. Pašalić je u svom kratkom obračanju istakao da se nada daljnjoj izgradnji jedinstvene Islamske zajednice. On se osvrnuo i na predstojeće aktivnosti oko boljeg organizovanja i povezivanja zajednica u dijaspori, te na važnost i ulogu imama u jednom džematu.

Govoreći o temi „Muslimanski ekstremizam. Geneza i Manifestacije“, Mr. Šljivo je istakao kako je ekstremizam postao globalan problem. Također je naglasio da mnogi ekstremisti pojedine stvari predimenzioniraju, a mnogo značajnije relativiziraju. Jedan od bitnih elemenata u borbi protiv eksremizma jeste, naglasio je Šljivo, voditi miran dijalog sa radikalnim grupama, te javno (medijski) ponuditi odgovor na ekstremizam. Direktor radija BIR, Nedim Hrbat, je u svom obračanju prisutnima dao odgovor na pitanje „Kako se i iz kojih medija ispravno informisati?“ Također je svim imamima ponudio međusobnu saradnju između džemata IZBNj i radija BIR, naglašavajući da svaki džemat može sve slušaoce radija BIR o svojim aktvnostima besplatno informisati.  Sabahudin Sijamhodžić, imam džemata St. Gallen (Švicarska), prisutnima je prikazao medijsku platformu „Online-mekteb“, te pozvao sve imame na korištenje iste. Na kraju seminara usljedila je svečana dodjela dekreta imamima IZBNj. Dekreti su uručeni od strane muftije Paše ef. Fetića i šefa Odjela za dijasporu Mensur ef. Pašalića.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine