digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

SAD: Džemat Sabah preuredit će crkvu u džamiju

Autor: Novembar 04, 2016 0

Džemat SABAH je pod imenom American Islamic Center osnovan 2011. godine. Od osnivanja pa do danas svoje aktivnosti obavlja u iznajmljenim prostorijama.

Kada je postalo jasno da članovi žele da imaju svoj vlastiti objekat, odmah se pristupilo skupljanju novca i potrazi za adekvatnim objektom. Nakon pet godina, džemat je uspio skupiti potreban novac i kupiti veliki vjerski objekat u Franklin Parku, koji je bio u vlasništvu luteranske zajednice.

Predviđeno je da se Centar sastoji iz tri dijela:

  • Mesdžid, prostor za vjerske aktivnosti;
  • Edukativno-kulturni centar u kojem bi bile: prostorije za humanitarni rad i slobodne aktivnosti djece, omladine i starijih, biblioteka i knjižara, kancelarije, učionice, sala za predavanja, vjenčanja i izložbe, kafeterija;
  • Višenamjenska dvorana u kojoj bi se osim sportskih aktivnosti, mogle organizirati razne kulturne manifestacije, promocije, konferencije i dr. 

Misija SABAH-a je da izgradi snažnu zajednicu, pružajući usluge koje će stvarati jak osjećaj za familiju i zajednicu i čuvati vjerski/duhovni i kulturni identitet našeg podmlatka. Ovo sve namjeravamo ostvariti kroz usluge koje će se ogledati u slijedećem: namazi, omladinski program, obrazovni program za mlade i odrasle, ljetni kamp za djecu, vikend škola, vjenčanja, dženaze, arbitraža, savjetovanje i sl. 

Pri džematu SABAH djeluje i udruženje žena “Selam”, kao i hor ilahija i kasida “Kerim”. Džemat SABAH je aktivan na međuvjerskim i humanitarnim aktivnostima na području Čikaga, ali i šire.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine