digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Tulln (Austrija): Svečanim programom najavljena izgradnja nove džamije

Autor: Decembar 17, 2016 0

U subotu, 19. novembra 2016., u austrijskom gradu Tullnu obilježena je peta godišnjica postojanja bošnjačkog džemata Kevser.

U svečanoj sali gradske vijećnice upriličen je program posvećen novoosnovanom vakufu, te najavljena izgradnja prve džamije u ovome gradu. Pored džematlija, muslimana iz Tullna i okoline, te gostiju iz ostalih džemata Islamske zajednice Bošnjaka u Austriji, svečanosti su prisustvovali i direktor Vakufske direkcije, dr. hfz. Senaid-ef. Zajimović, kao i potpredsjednik Islamske zajednice Bošnjaka u Austriji, prof. Adis Čandić.

Za pet godina postojanja ostvaren vrijedan vakuf

Grad Tulln broji približno 16.000 stanovnika, a nalazi se trideset kilometara sjeverozapadno od glavnog grada Beča. Poznat je po rijeci Dunav koja protječe kroz njega i po cvijeću koje je zaštitni znak i jedna od posebnosti ovoga grada. Uskoro će ovaj grad dobiti još jednu znamenitost, a to je džamija koju će graditi bošnjački džemat Kevser.
Prije pet godina, tačnije, 27. novembra 2011. godine,formiran je mekteb u Tullnu, a ubrzo se iz ove inicijative rodila i ideja o osnivanju džemata. Još tada bilo je jasno da je za nesmetano funkcioniranje i rast džemata neophodno obezbijediti adekvatne prostorije koje će zadovoljiti kako trenutne tako i buduće potrebe muslimana u ovome gradu. Prvi korak ka ovome cilju učinjen je u aprilu ove godine, kada je džemat Kevser kupio građevinsko zemljište površine 1300 m2 u stambenoj gradskoj zoni. Vrijednost ovoga vakufa iznosi 345.000,- eura. Kupovina zemljišta bila je moguća zahvaljujući svesrdnoj pomoći jednoga Bošnjaka iz Austrije koji je izrazio želju da ostane anoniman. On je džematu posudio 250.000,- eura kako bi se u cijelosti isplatilo zemljište i kako bi moglo biti uknjiženo na ime vakufa.
Golemu podršku ponudio je i h. Remiz Mehić, vlasnik građevinske firme u Beču i džematlija džemata Kevser, koji je preuzeo troškove izrade projekta i koji će uvakufiti grube radove na objektu.

Cijeli tekst možete pročitati u novom broju Preporoda od 15. 12.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine