digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

IGBD u Hessenu dobila još dva “ambasadora prevencije”

Autor: M.H. Februar 16, 2017 0

Od proteklog četvrtka Islamska zajednica Bošnjaka u Njemačkoj je bogatija za još dva “ambasadora prevencije”.

U svečanoj sali gradske vijećnice u Wiesbadenu uručeni su certifikati za osamnaest polaznika drugog serijala seminara na kojima je izvršena obuka na polju prevencije od kriminala. Među dobitnicima certifikata su ovog puta dva člana džemata Islamske zajednice Bošnjaka u Wiesbadenu, Almasa Ramičević, student Islamskih studija na Goethe univerzitetu u Frankfurtu i Muhamed Halilović, uposlenik Lear Company iz Ginsheim-Gustavsburga. Prvi ovakav serijal je održan prošle godine u Offenbachu. 

Da podsjetimo, prije više od šest godina policija savezne države Hessen (Hessisches Landeskriminalamt) je inicirala projekat “Sigurnost za sve” (Sicherheit für Alle) u kojeg je uključeno još jedanaest organizacija koje okupljaju građane stranog porijekla koji žive u Njemačkoj, medju njima i IGBD. Ovo je jedini projekat takvog tipa u cijeloj Njemačkoj.

Na ukupno četiri seminara koja su održana krajem prošle godine u Wiesbadenu polaznici su dobili obuku na polju prevencije protiv nasilja, ovisnosti od droga i opojnih sredstava, internetkriminala kao i obuku iz tehničke prevencije.

“Svako prevencijom spriječeno kazneno djelo je dobitak za našu zajednicu”, istakao je uz prisustvo marokanskog i ruskog konzula te predstavnika grada, policije i brojnih gostiju Oliver Franz, predsjednik Savjeta za prevenciju iz Wiesbadena. Predsjednik policije Wiesbadena Stefan Müller je poručio novim “ambasadorima prevencije” da budu nosioci prevencije u svojim udruženjima. 

Svečanosti je prisustvovao i Fahrudin ef. Džinić, imam Islamske zajednice Bošnjaka u Wiesbadenu koji je zaslužan za dobar imidž svog džemata čije ime je učinio prepoznatljivim i nezaobilaznim u pitanjima dijaloga i saradnje udruženja sa gradskim institucijama. Potvrda za to je i uspješno učešće Almase i Muhameda u ovom projektu.

Za uspješnu saradnju i podršku projektu u Wiesbadenu domaćin se prigodnim poklonom zahvalio i Midhatu Hajroviću, koordinatoru IGBD-a za dijalog i institucionalnu saradnju u Hessenu.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine