digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Grac: U isčekivanju upotrebne dozvole za džamiju

Autor: Emir Serdarević Mart 31, 2017 0

Uproteklim mjesecima desile su se brojne aktivnosti u IKC Grac.

 

S jedne strane vrijedne džematlije završavaju radove potrebne za upotrebnu dozvolu i time pokušavaju ostvariti dugogodišnji san muslimana u ovom dijelu Europe da komotno i u rahatluku obavljaju vjerske obrede potpuno integrisani u zapadno društvo, ali čuvajući islam i tradiciju svojih predaka. Upotrebna dozvola za još nezavršenu prvu džamiju u Gracu se očekuje u maju, da bi mjesec ramazan mogao da prođe u najljepšoj atmosferi ako Bog da.

S druge strane sve sekcije u džematu vrlo aktivno sprovode brojne aktivnosti posjete i druženja. IKC Grac je tako ugostio 60ak članica udruženja žena IKC Bugojno koje su bile predvođene glavnim imamom Vehid ef. Arnautom. Omladina džemata je ugostila 60ak omladinaca iz IKC Zagreba, Rijeke i Siska koji su bili predvođeni Mirzom ef. Mešićem i Alem ef. Crnkićem. A zadnja velika posjeta je bila od strane 60ak djece iz Srebrenika, koji su predvođeni imamom Emir ef. Brašnjićem i glavnim imamom Refik ef. Hodžićem. Takođe brojni džemati i istaknuti pojedinci su zijaretili IKC Grac, a neki od njiih su: Nusret ef. Abdibegović, direktor uprave za vjerske poslove, Mensur ef. Pašalić, šef ureda za dijasporu, Halimah Močević sa univerzitata iz Salzburga, IKC Klagefurt, Ikre Minhen, lokalni džemati iz Graca, i puno drugih. Šlag na tortu je bila posjeta hafiza Sulejmana ef. Bugarija 26. marta, koji je pred stotinama džematlija raznih generacija održao tri predavanja i napravio divnu atmosferu.

Na kraju treba istaći i da je 25. marta održana i redovna skupština džemata u finoj i konstruktivnoj atmosferi. Velikom većinom su usvojeni izvještaji iz proteklog perioda, te podržani planovi za naredni period, Time je džematskom odboru i aktivistima dat emanet da nastave započetu misiju.

 

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine