digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Švicarska: Predavanje za žene

Autor: April 17, 2017 0

Koordinatorica za brak, porodicu i socijalna pitanja Muftijstva sarajevskog mr.Sabrija Mehmedović posjetila je početkom aprila Švicarsku. Tom prilikom je održala tri predavanja u džematima Cirih, Zug i Luzern

Tema predavanja je bila porodica. Današnja porodica u odnosu na onu od prije 20-ak  godina se sigurno promijenila. Svako vrijeme ima svoje specifičnosti i društveni kontekst u kojem žive članovi porodice. Puno je faktora koji utječu na dinamiku porodice. I na globalnom nivou došlo je do promjena tako da ni naše porodice nisu pošteđene toga. Kada smo nekada govorili o utjecajima Zapada na naše društvo, uvijek smo isticali da pored loših utjecaja, mi smo tradicionalno društvo i barem smo uspjeli sačuvati porodicu. Došlo je vrijeme kada ovo više ne važi i nažalost i naše porodice se suočavaju sa problemima za koje ne znaju kako ih riješiti. I porodice koje praktično žive vjeru suočavaju se sa problemima. Porodice su dio društva i nisu smještene u vakuumu, svaka društvena promjena može se reflektirati na porodicu.  Posebno je važno govoriti o kontekstu u kojem žive naši ljudi u dijaspori i suočavaju se sa brojnim izazovima.

Posjeta u džematima je bila dobra i žene su aktivno učestvovale, iznosile svoje stavove i postavljale pitanja. U džematu Cirih sa ženama radi muallima Lejla Begović i jako puno ulaže truda. U džematu Zug dobrodošlicu su izrazili imam džemata Jasmin ef.Demić i njegova supruga Sadija-hanuma. Muallima Hana Mehmedović je aktivna u džematu Luzern još od davne 1993. godine. Mnogobrojne su aktivnosti u ovim džematima i za svaku je pohvalu ženski aktivizam u Švicarskoj. Žene su izrazile želju da njihove aktivnosti budu dio sistemskog rada u Islamskoj zajednici i da im češće dođu predavačice.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine