digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Doktorirao glavni imam Islamske zajednice Bošnjaka Sjeverne Amerike Sabahudin ef. Ćeman

Glavni imam Islamske zajednice Bošnjaka Sjeverne Amerike, Sabahudin ef. Ćeman, doktorirao je na Graduate Theological Foundation u Indijani, te uspješno odbranio doktorski rad  na temu Fiqh Issues of Bosniak Community in the West tj. Fikhski problemi Bošnjačke zajednice na Zapadu

 

Uz zvanje doktora Islamskih nauka dr. Ćeman je također dobio priznanje „Imam Malik Fellowship in Islamic Studies“ kao najveće akademsko priznanje koje ova institucija dodjeljuje doktorskim kandidatima koji se se istakli znanjem i požrtvovanošću u svojoj struci.

Dr. Sabahudin ef. Ćeman porijeklom iz Tešnja odakle su Ćemani u Bosni. Rođen je u Sanskom Mostu gdje mu je otac radio kao imam. Od 1980. godine živio u Prijedoru gdje je nakon završene medrese radio kao imam u Gornjoj Puharskoj do početka rata kada je odveden u logor sa drugim Bošnjacima.

Gazi Husrev-begovu medresu završio je 1989. godine, a na službovanje u SAD je došao u decembru 1993. godine nakon proživjelih logorskih golgota. Fakultetsko obrazovanje je stekao na Graduate Theological Foundation u South Bandu, Indiana, gdje je ove godine i doktorirao.

Za glavnog imama Islamske zajednice Bošnjaka Sjeverne Amerike izabran je 2012. godine, a do tada je obalvjao dužnost Generalnog sekretara iste. Dr. Ćeman je oženjen suprugom Alma hanumom i otac je dva sina. 

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine