digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

SAD: 102 diplome za 102 učenika mektebske pouke u Seattleu

U subotu 13. maja 2017. godine, svečanim programom podjele diploma mektebskim učenicima je završena mektebska 2016/17. godina u mektebu ICBW Seattle

Mekteb u džematu Seattle organizovan je na tri punkta. Mektebski učenici su podjeljeni u više smjena i grupa. Mektebskom nastavom rukovodi imam Begzudin Jusić, a u radu mu pomaže muallima Elma Jusić, oboje dugogodišnji radnici na poslovima profesora islamske vjeronake u osnvnoj i srednjoj školi u BiH. Sad svoje vještine dokazuju u mektebskoj nastavi. Oboje vjeroučitelja ističu da je najvažnije da djeca zavole mekteb, da se lijepo osjećaju na časovima, da se u džamiji osjećaju kao da baš tu pripadaju. Sva nastava se izvodi na bosanskom jeziku, a dio nastavnog gradiva i aktivnosti je posvećen bosanskom jeziku, kulturi i tradiciji, što uveliko pomaže mladim naraštajima u očuvanju bosanskih korjena.

Islamska Zajednica Bošnjaka u Washingtonu kao glavni i primarni zadatak svog rada je stavila upravo rad sa djecom i omladinom. Pored mektebske nastave, ICBW može da se pohvali Horom Zemzem, kao i KUDom Ljiljan. U džematu je prisutna i omladinska grupa Bosnian Youth of Seattle.

Program je otpočeo učenjem Kur’ana, obraćanjem imama, a onda su se nizale recitacije, ilahije i Kur’anski ajeti, sve u predivnoj izvedbi mektebskih učenika.

Jedna od recitacija sa svečanog programa dodjele diploma mektebskim učenicima koja se je mogla čuti je recitacija i ilahija o ramazanu, koja nosi divne i praktične pouke i poruke.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine