digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Radno otvorenje – proklanjavanje džamije u Oberhausenu

U subotu, 13.05.2017. god., poslije ikindije namaza džemat Oberhausen je priredio posebnu mevludsku svečanost. Grad Oberhausen se nalazi u saveznoj pokrajini Sjeverna Rajna-Vestfalija (Nordrhein-Westfalen), a džemat Oberhausen aktivno postoji i radi od mjeseca Ramazana 1994. god. i u svom članstvu okuplja 380 bošnjačkih familija iz Bosne i Hercegovine i Sandžaka

Povod ove svečanosti je bio: stavljanje u funkciju ili radno otvaranje novoizgrađene džamije. Mesdžid, kao i pomoćne džamijske prostorije bile su pretijesne da prime sve džematlije iz Oberhausena, ali i drugih džemata i gradova iz SR Njemačke. Više od 700 prisutnih je došlo da svojim prisustvom ovoj svečanosti iskaže svoju radost i podršku gradnji ove Allahove kuće. Svečanosti su prisustvovali imami iz bošnjačkih džemata sa područja medžlisa Düsseldorf na čelu sa glavnim imamom, Nedžadom ef. Nuhić. Mevludski program su izveli mladi imami i hafizi iz Sarajeva i iz SR Njemačke: hfz. Hamza ef. Lavić, hfz. Abdul-Aziz ef. Drkić, Sejid ef. Strika, Jusuf ef. Kadrić, Džemal ef. Pindžo i Adnan ef. Hrnjica, a sastojao se od učenja odlomaka iz Kur'ana, dijelova iz mevluda, kao i ilahija i kasida. Voditelj programa je bio Amar Pintol, koji je sa elokventnim najavama ovoj svečanosti dao posebnu draž. U svom kratkom obraćanju prisutne je poselamio glavni imam Nedžad ef. Nuhić, čestitao imamu i džematskom odboru, te džematlijama iz Oberhausena na prelijepoj novoj džamiji i zaželio im da je koriste na onaj način sa kojim će zaslužiti Allahovo zadovoljstvo. Veoma nadahnut va'zu nasihat je održao hafiz Sulejman ef. Bugari. On je podsjetio na Kur'anske i hadiske tekstove, koji govore o graditeljima džamija i podvukao da je ova džamija najbolja investicija, koju je mogla uraditi ova generacija muslimana u Oberhausenu i okolini.

U svom obraćanju imam džemata, Duran ef. Pintol je prisutne ukratko upoznao sa historijatom gradnje džamije. On je između ostalog kazao sljedeće:

„Početkom 2015. god. započeli su radovi na gradnji nove džamije, prvo pojačavanjem i prilagođavanjem postojećih temelja, a u petak 20. marta 2015. god. postavljene su prve cigle i započelo se sa zidanjem. Grubi radovi su završeni u 2015. god., a u 2016.-oj godini smo nastavili sa unutrašnjim radovima, da bismo evo u maju 2017. god. došli do trenutka kada se možemo useliti u novu džamiju. Proces izgradnje od temelja do useljenja je trajao 27 mjeseci. Skoro sve radove tokom izgradnje su izvodili naše džematlije, na fi sebilillah, u ime Allaha, kao poklon svojoj džamiji. Gotovo svake subote vođene su velike akcije, na kojima je učestvovalo i do 50 dobrovoljaca istovremeno. U pomoć su nam pristizale i džematlije iz drugih okolnih džemata. Izgradnju su pratile i naše džematlijke, hanume i sestre, koje su redovno pravile ručkove i donosile hranu radnicima na gradilištu. Ovo nije trenutak da spominjemo imena i izdvajamo bilo čije pojedinačne zasluge, jer mnogo je zaslužnih pa bismo mogli pogriješiti, a to bi nam oduzelo i dosta vremena. Mi molimo Allaha dž.š. da svačiji trud, rad, novčani prilog i doprinos bilo koje vrste ukabuli i upiše u knjigu dobrih djela.

 

Cijeli tekst u printanom izdanju

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine