50godina.jpg
digitalbanner-naslovna7.jpg

Studenti Islamskog pedagoškog fakulteta u Zagrebu

Autor: H. Nesimović Maj 05, 2015 0

Skoro pedeset studenata Islamskog pedagoškog fakulteta u Bihaću (sa svake godine oba studijska odsjeka po nekoliko studenata) boravili su 21. aprila 2015. godine u Zagrebu. S njima su još bili dekan Fakulteta prof. dr. Fuad Sedić, prodekan za nastavu i studentska pitanja prof. dr. Izet Terzić i koordinator za Studentski dom Bekir Alić.

Tokom jednodnevnog boravka posjetili su Zagrebačku džamiju, upoznali se s njenim i uopće historijatom IZ-e u Zagrebu, osluhnuli njen rad, Islamsku gimnaziju „dr. Ahmed Smajlović“ gdje su od domaćina informisani o razvojnom putu i sadašnjoj poziciji ove obrazovne ustanove IZ-e, kao i memorijalni kompleks ispred zagrebačkog islamskog centra podignut iz počasti prema poginulim Bošnjacima u odbrani Hrvatske od velikosrpske agresije početkom devedesetih godina prošlog vijeka.

Zatim su gosti iz Bihaća nakratko posjetili Kulturno društvo Bošnjaka Hrvatske gdje ih je primila tajnica Ajka Srebreniković-Tiro i predstavila im rad ove bošnjačko-kulturne institucije. Osim zajedničkog obilaska Gornjeg Grada, odnosno povijesnog središta današnjeg Zagreba, studenti su na kraju svog posjeta gradu Zagrebu u Histrionskom domu pratili zanimljivu i mnogostruko nagrađivanu kazališnu predstavu Djeca sa CNN-a – autora Amira Bukvića. Glavni likovi, mladić Dino iz Srebrenice, koji je u Zagreb donio teret lične drame preživljene u Srebrenici i djevojka Dora sa izbjegličkim zavežljajem iz Vukovara, govore o svojim sudbinama i njihovoj borbi da nakon svega što su pretrpili ne ostanu autsajderi u pragmatičnom i bezobzirnom svijetu. Po završenoj predstavi studenti su bili u prilici razgovarati s njenim glavnim akterima-glumcima Amarom i Amirom Bukvićem, Ivom Mihalić, Brankom Cvitković i redateljicom Aidom Bukvić.

Vrlo sadržajnom i korisnom izletu u Zagreb studenti imaju zahvaliti menadžmentu Fakulteta i prof. dr. Remziji Hadžiefendić-Parić angažovanoj nastavnici Bosanskog jezika na Islamskom pedagoškom fakultetu u Bihaću i profesorici u Islamskoj gimnaziji u Zagrebu, koja je bila pravi domaćin musafirima iz Bihaća.

 

© 2017 Preporod All Rights Reserved. Implemented by HudHudPro - Video produkcija