50godina.jpg
digitalbanner-naslovna7.jpg

DAN BIJELIH TRAKA U FRANCUSKOJ

Autor: Edin Memić Juni 11, 2015 0

Na inicijativu žena, članica IKZ Bošnjaka Franche-Comte (FC) iz francuskog grada Sošoa (Sochaux) dana 31.05.2015 u prostorijama Centra obilježen je "Dan bijelih traka" s ciljem podsjećanja na prijedorski genocid nad Bošnjacima.

Ovom aktivnošću Bošnjaci iz Francuske su se pridružili ogromnom broju Bošnjaka širom svijeta pa i Bosne i Hercegovine, koji na ovakav način obilježavaju i od zaborava čuvaju ovaj dan. Želja Bošnjaka kulturne zajednice FC je da ova manifestacija postane tradicionalna i da se uvrsti u kalendar aktivnosti ove Zajednice. A krajnji cilj toga je da Bošnjaci ne zaborave ono što im se desilo u bliskoj prošlosti i da ne izgube svoj nacionalni identitet. Pored vezanja bijelih traka oko ruke, članovi Udruženja ovaj Dan su obilježili i učenjem Ja-sina i tevhida za šehide Prijedora i okolice. Poslije učenja tevhida prisutnima se obratio i imam džemata Sochaux Demir ef. Grahić koji je prisutne podsjetio na događaje koji su se dešavali u Prijedoru i okolini maja 92' godine te na simboliku nošenja bijelih traka. Veliki broj prisutnih je i sam preživio događaje o kojima je imam Grahić govorio. Na kraju svoga obraćanja podvukao je da ova manifestacija ne znači da treba mrziti već jednostavno da ne treba zaboraviti zlo koje nas je zadesilo.

Žene članice Kulturno-bosnjačke zajednice su iskoristile priliku da održe organizacioni sastanak sekcije žena u cilju uzimanja aktivnijeg učesća u radu ove Zajednice te pravilnog predstavljanja slike Bošnjaka sredini u kojoj se trenutno nalaze.

O aktivnostima koju sprovode članice IKZ FC za naš list jedna od članica Emsada Sulejmanović kazala je sljedeće: "Bosnu i Hercegovinu su svojim nevinim životima branili i izgradili njeni sinovi i kćeri. Dok su jedni Bošnjaci gradili našu domovinu u njenim granicama, diljem svijeta nicale su male domovine koje su gradili Bošnjaci protjerani sa svojih ognjišta zajedno sa svojim sugrađanima koji su "trbuhom za kruhom" otišli u svijet prije 92-e g. Te male domovine skupile su svoje građane u zajednice koje egzistiraju diljem svijeta, a takva jedna zajednica je i ova naša u Francuskoj. Poruka nas majki (a mnoge od nas su provele ratne i poratne godine u domovini) majkama Prijedora, Srebrenice i cijele Bosne i Hercegovine je "niste same i mi smo uz vas, vaša suza je i naša suza, vaša bol je i naša bol" Kao što vidite Bosna i Hercegovina je raširila svoje ruke oko cijele planete te pokazala i pokazuje svijetu kakav je zasita Bošnjak: dobronamjeran, kulturan, merhametli i čestit. Na kraju krajeva, svako od nas je ambasador naše domovine i svako od nas je ambasadaor naše vjere, te mi pokušavamo da se predstavimo svijetu u najboljem svijetlu, onakvom kakvi mi to doista i jesmo. Iako možda nije prilika, ali željela bih naglasiti, da su žene naše Zajednice čvrsto odlučile da se aktivnije uključe u očuvanju naše bošnjačke tradicije i promocije naše zemlje, ne samo francuzima već i drugim nacijama koje su u ovu lijepu zemlju došli iz nekih svojih razloga te je ona njima, kao i nama, postala drugi dom. I ono ništa manje važno od svega navedenog, obilježavanje uz vjerske praznike i sve važne datume iz naše bosansko- hercegovačke historije. Prva naša aktivnost na tom polju je upravo današnji dan čiju manifestaciju su organizovale i uredile uz pomoc Odbora koji konstantno radi i prisutan je u našem džematu, te naših vrijednih i odanih domovini, članova i članica. Svakako se nadam da ćemo česće surađivati, tj. da ćete aktivnosti koje planiramo upriličiti u našem džematu, zabilježiti i vi, naša rado čitana novina."

 

 

 

© 2017 Preporod All Rights Reserved. Implemented by HudHudPro - Video produkcija