digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Pismo saučešća Jevrejskoj općini Mostar

Autor: Februar 28, 2017 0

U povodu smrti Erne Cipre Danon mostarski muftija mr. Salem ef. Dedović uputio je pismo saučešća Jevrejskoj općini Mostar

S tugom smo primili vijest o smrti Vaše ugledne članice, glasnogovornice i nekadašnje predsjednice Jevrejske općine Mostar, gospođe Erne Danon – Cipra. Smrt gospođe Erne je veliki gubitak za Jevrejsku Općinu koju je dostojno predstavljala, pronoseći glas o historiji, vjeri, tradiciji i kulturi svoga naroda, ali i svih drugih naroda koji su živjeli u njenom rodnom Mostaru, gdje god je stizala i gdje god je bila u prilici. Stoga je smrt gospođe Erne i naš gubitak, jer smo izgubili osobu koja je s neizrecivo puno entuzijazma, energije i volje, a nadasve ljubavi i vjere, izgarala u društveno korisnim akcijama i projektima koji su bili  korisni i važni za privredno-ekonomski, ali posebno za duhovni i kulturni život grada Mostara, a i čitave Hercegovine. Iz svog ličnog iskustva i rada na polju uspostavljanja i razvijanja međureligijske saradnje u našem Gradu u posljednjih desetak godina, mogu s punim uvjerenjem kazati da je Mostar  izgubio istinskog  mirotvorca koji je davao duh i ton našoj međureligijskoj ekipi, u kojoj su pored moje malenkosti, bili iguman Danilo Pavlović i gvardijan fra Iko Skoko. Doprinos pokojne Erne u radu Međureligijskog vijeća Bosne i Hercegovine i aktiviranja u  mreži „Žena vjernica“ je inspirativna gesta, snaga i predanost da pokaže koliko je važno razvijati tu mrežu u Mostaru i Hercegovini. Nažalost, otišla je sa ovoga svijeta ne dočekavši toliko željenu službenu uspostavu Odbora Međureligijskog vijeća u Mostaru. Pouzdano znam na temelju našeg skorašnjeg a posljednjeg razgovora da je otišla sa Ovoga svijeta noseći bol u srcu za ovakvim Mostarom; puna boli zbog mržnje koja se isijava među ljude, žalosna zbog podijeljene djece i mladosti u njegovim odgojno-obrazovnim ustanovama, i tužna zbog pomanjkanja mirotvorne energije i ljubavi kod ljudi, posebno onih koji mogu i koji odlučuju, da pomognu da se Grad izdigne iz okova duhovne bijede i siromaštva na put izgradnje mira, međusobnog povjerenja i saradnje.

Poštovani gospodine Botiću, u ime Muftijstva mostarskog i u svoje lično ime, prenosim Vam najiskrenije izraze saučešća i suosjećanja povodom smrti uvažene gospođe Erne Danon –Cipra, moleći Vas da tu poruku prenesete Erninim sinovima, unučadi, praunučadi, bližoj i daljoj rodbini i čitavoj jevrejskoj zajednici u našem zajedničkom Mostaru.

Neka Dragi Bog podari Svoj blagoslov i utjehu živima, a mrtvima oprost !

Sa izrazima osobitog poštovanja,   

                                                                                                  Mostarski muftija

                                                                                             mr. Salem -ef. Dedović

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine