digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Nova džamija koju je u potpunosti izgradila jedna porodica

Autor: Novembar 30, -0001 0

Džamija Bosna u džematu Nova Zenica, Medžlis Zenica, svečano je otvorena 1. jula, a njenu izgradnju je finansirala porodica Avdić

Ono što ovu džamiju na neki način izdvaja od drugih džamija jeste činjenica koja je vezana uz njenu gradnju. Naime, cjelokupnu izgradnju džamije „Bosna“ su u potpunosti vlastitim sredstvima finansirali vakifi ove džamije, Fikret i njegova hanuma Derviša Avdić. Fikret Avdić je inače poznati zenički privrednik, generalni direktor i vlasnik firme Fantasy d.o.o. Zenica, koja se bavi proizvodnjom visokokvalitetnog stilskog i našem podneblju karakterističnog namještaja. U samom gradu Zenica je od završetka agresije na našu domovinu BiH, izgrađeno sedam novih džamija, od kojih su neke imale svoje svečano otvorenje, a neke to još nisu. Sama činjenica da je toliki broj džamija izgrađen, govori u prilog tome da je u gradu Zenica, sa njenih nešto više od 110 hiljada stanovnika, odavno postojala potreba za većim brojem vjerskih objekata ovoga tipa.

Historija izgradnje džamije

Cijeli tekst

Do izgradnje džamije „Bosna“, džematlije ovoga dijela grada bile su prinuđene ići na dnevne i druge namaze, kao i slati svoju djecu na mektebsku pouku u druge džamije u gradu, prevashodno u džemate „Kočeva“ ili „Blatuša“ udaljene skoro dva kilometra, ili prelaziti preko više željezničkih kolovoza kako bi to rastojanje skratili, time izlažući sebe različitim opasnostima. Potreba za gradnjom džamije u ovom dijelu grada, pretvorena u inicijativu građana još 2010. godine, uz razumijevanje tadašnjih općinskih vlasti na čelu sa tadašnjim načelnikom Huseinom Smajlovićem, svesrdnu pomoć MIZ Zenica, te postojanje ideje o gradnji jednog ovakvog objekta više od trideset godina kod, sada već vakifa ove džamije, dovela je do jedne sinergije koja je kao krajnji rezultat imala izgradnju jedne prelijepe džamije, pomalo neobičnog arhitektonskog izgleda, koji je u urbanom smislu uljepšao ovaj dio grada, istovremeno duhovno dodatno oplemenjujući njegove stanovnike muslimane.

Simboli džamije “Bosna“

Pored predstavnika gradske uprave Grada Zenice, predstavnika političkih, obrazovnih, kulturnih i javnih subjekata u našem gradu, svečanoj ceremoniji su ispred IZ u BiH prisustvovali zamjenik reisu-l-uleme mr. Husein ef. Smajić, muftija zenički Ejub ef. Dautović, glavni imam MIZ Zenica Jakub ef. Salkica, te znatan broj imama sa područja MIZ Zenica. Svečanom otvorenju su bili prisutni i svi članovi porodice Avdić, Fikret i Derviša hanuma sa djecom Ajdinom, Kanitom i Tarikom.
Svi govornici su također posebno ukazali, svaki na svoj način, na nijjet vakifa pretvoren u djelo – džamiju „Bosna“, upučujući dove Allahu Uzvišenom da najljepšim nagradama nagradi vakife Fikreta i Dervišu hanumu, onako kako je to navedeno u Kur’anu časnom i u hadisima Allahova Miljenika Muhameda s.a.v.s., nagradama koje su neprolazne.
Sam vakif Fikret Avdić je imao jedno posebno emotivno obraćanje u kojem je između ostalog, rekao da je prvo dao sagraditi „državnu džamiju“ odnosno firmu u kojoj je uposlen veći broj radnika, kako u Zenici, isto tako u drugim mjestima, gdje ovaj vrijedni privrednik ima svoje salone namještaja.
Po pitanju izgleda i gradnje džamije „Bosna“, prema riječima vakifa džamije,  nastojalo se da bude  najmodernijeg dizajna, a da zadrži elemente istoka. Predviđeno je 460 mjesta za postavljanje serdžada na kojima se klanja, a prema potrebi u džamiji će moći klanjati do 700 vjernika, uređene su  abdesthane – muška i ženska sa toaletima, mekteb sa učionicom, te prateće prostorije za imama. Uređen je i harem džamije sa prelijepim šadrvanom koji ima pet česmi, a uz džamiju se nalazi i mesdžid koji omogućava putniku namjerniku da obavi namaz u vremenu između namaskih vaktova. Također je izgrađen i vanjski toalet, a pred centralnom kapijom – ulazom u džamiju je izgrađena i „vakif“ česma – jedna od rijetkih „javnih“ česmi u našem gradu. Ukupne je površine 500 kvadratnih metara. Naziv džamije  „Bosna“, kaže vakif Avdić, simboličan je, građena je sa Bosnom i Hercegovinom u srcu, a centralna kapija na ulazu u harem džamije je u obliku starog mosta u Mostaru, čime je zapravo i simbol Hercegovine prisutan.
Džemat “Nova Zenica” je neraskidivo vezan za ovu džamiju, samim tim što je sa njenom gradnjom formiran i sam džemat, pod vođstvom imama Hasan-ef. Kozlića. Broj mektebske djece je oko 180, a “Dječija mukabela” koja se već treću godinu za redom uči uz ramazan, govori u prilog tome da je džamija “Bosna” sebi “pribavila najljepše ukarase koje jedna džamija može imati. Džamija  uveliko postala simbolom ovoga grada, ali i šire, a što je posebno izražajno kada se u Zenici igraju zvanične utakmice naše fudbalske selakcije i kada toga dana džamija bude ispunjena klanjačima iz cijele BiH i mnogih drugih država iz kojih dolaze vjerni navijači BH tima.

Mevludski program

Dan ranije u džamiji je održan prigodan mevludski program, kada je džematski odbor iskoristio priliku i u ime svih džematlija i džematlijki džemata „Nova Zenica“, u znak zahvalnosti vakifima džamije „Bosna“  Fikretu i Derviši hanumi Avdić, uručio skromnu hediju, unikatni bakrorez sa motivom džamije „Bosna“.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine