digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

B. Dubica: Mektebska djeca uštedila novac, kupila i podijelila svoj kurban

Autor: Nedim Botić Septembar 06, 2017 0

Mektebska djeca iz Bosanske Dubice su cijelu godinu štedila novac, a ovoga Kurban Bajrama su od pomenute ušteđevine kupila kurban koji su podijelili komšijama, rodbini i siromasima.

Sakupljeno je 320 KM, od čega je kupljen kurban od domaćina Samira Krivdića, na Krivdića Brdu. U podjeli kurbanskog mesa je učestvovalo desetak djece, od ukupno njih 39 koliko pohađa mekteb u Gradskoj džamiji.

Ovo je već treća godina zaredom da učenici mekteba kupuju 'svoj' kurban, prisustvuju prinošenju žrtve i samostalno dijele meso. Vrijedi istaći da je ova ideja po mnogima unikatna na našim prostorima i šire, te da se kroz nju ostvaruju brojni pedagoške, ali i opće društvene koristi. Kroz proces štednje za kupovinu kurbana, dječije duše su oplemenenje usvajanjem novih znanja o važnosti pomaganja siromašnih, darežljivosti, važnosti žrtvovanja, plemenitosti rada i privređivanja, propisa vezanih za kurbane, odabranosti međusobne ljubavi, saradnje i podrške, poštovanja starijih, ali i mlađih vršnjaka, te ljepotama islama koji čovjeka uči da bude milosrdan, velikodušan i saosjećajan s potrebama drugih.

Zanimljivo je istaći da su djeca u mektebsku kasu smijela donijeti samo novac koji su isključivo zaradili, a ne hedije ili poklone. Time se kod djece razvijao osjećaj za vlastiti trud i doprinos, jačali se osjećaji samopouzdanja i samopoštovanja i stjecale se korisne radne navike čime je mektebska nastava načinila iskorak u praktičnom smislu i pretočila se u usvajanje vještina koje dijete može aplicirati u svom svakodnevnom životu.

Velika zasluge za ovaj projekat pripadaju glavnom imamu MIZ B. Dubica, mr. Safetu Beganoviću, koji je i osmislio i učestvovao u realizaciji istog. Nadamo se da će slične ideje pronaći plodno tlo i na području drugih medžlisa naše IZ.

„Moram istaći da smo ponosni na našu djecu koja su pokazala zavidan stepen strpljivosti, požrtvovanja, vrijednog rada i zalaganja. Posebno nas raduje kad vidimo da naši odgojni napori daju rezultate i na djeci vidimo plodove tog rada. Vidjeli smo potencijalnu veliku korist u sprovođenju ovakvog projekta na području MIZ Bos. Dubica, jer se radi o mjestu gdje dosta ljudi živi u teškim uvjetima i kurbansko meso im zaista mnogo znači. Zajedničkim snagama su djeca uspjela da sakupe potrebna sredstva, a potom učestvuju u pripremi kurbana i njihovoj podjeli, što je svakako za njih posebno i nezaboravno iskustvo. Hvala Allahu, dž.š., sve se je okončano na zaista divan i uspješan način, na zadovoljstvo djece, njihovih porodica, ali i nas kao muallima“, izjavio je glavni dubički imam, mr. Safet-ef. Beganović.

Aferim za djecu Bosanske Dubice i njihovog muallima. 

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine