digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Svečano otvorena džamija u Varošištu kod Zenice

Autor: Mirnes Kovač Septembar 09, 2017 0

Danas, 9. septembra, 2017. godine, otvorena je novoizgrađena džamija u džematu Varošište kod Vranduka, Zenica. Džamiju su izgradili hadžije braća Ismet i Besim Begić u svom rodnom mjestu.

zenica0

Svečanom otvorenju je prisustvovao reisu-l-Ulema Husein ef. Kavazović, a njegov domaćin bio je muftija zenički Dr. Ejub ef. Dautović. Glavni imam Medžlisa IZ Zenica Jakub-ef. Salkica na početku je poselamio visoku delegaciju IZ te posebno istakao radost što na otvorenju prisustvuje reisu-l-ulema. Glavni imam Salkica izrazio je dobrodošlicu visokom zvanicnicima iz političkog, kulturnog i privrednog života grada Zenice. Čestitke Islamskoj zajednici, džematu Varošište, porodici Begić i vakifima Ismetu i Besimu uputio je i gradonačelnik Zenice Gosp. Fuad Kasumović.

zenica2

Muftija Dautović je u svojoj besjedi kazao kako je ponosan što danas svjedočimo Alahovim blagodatima, a posebno što danas možemo u ovoj našoj lijepoj domovini iskazivati ljubav prema Allahu dž.š. i njegovom poslaniku Muhamedu, a.s.  "Naši vakifi hadži Ismet i njegov brat hadži Besim osjetili su potrebu u svom srcu da posije njih ostane nešto sto će svjedočiti da su živjeli i bili na ovim prostorima," poručio je muftija Dautović iskazavši priznanje i zahvalnosti porodicama Begić na vakufu kojeg su podigle.

zenica3

zenica4

U ovoj Bosni ili će biti pravde ili će biti tuga golema!

U svom obraćanju reisu-l-ulema je iskazao zadovoljstvo sto se nalazi u kraju koji je bio odsudan za odbranu domovine Bosne i Hercegovine. "Jako sam sretan da sam danas ovdje mogao stisnuti ruku braći Begić što su učinili ono što su naumili. Veliki je to trud i odluka. Poslanik je kazao da se djela cijene prema namjeri i vi ovdje koji ste došli danas iskazujete da je vaš nijet da im učinimo dovu da im Allah primi ovaj njihov hajrat," kazao je u svom obraćanju reisu-l-ulema.

Prvo što je kazao Allahov poslanik kada je došao među ljude bilo je:  - Širite mir među ljudima! Naši muslimani i naša zajednica i belaji na sve strane: ima zabrinutosti među nama. Niko nas neće ugroziti s polja, niko nikad Bošnjake s polja nije ugrozio. Znate li ko je Bošnjake ugrožavao: naši velikaši naša nesloga. Da smo ovako bili posvađani 1992. i da nas Allah nije počastio Alijim Izetbegovićem ne znam šta bi sa nama bilo. Pozivam odgovorne Bošnjake da sjednu i razgovaraju o važnim stvarima. U ovoj Bosni ili će biti pravde ili će biti tuga golema," poručio je reisu-l-ulema u Varošištu kod Zenice.

Sastanak s privrednicima

Prije otvorenja džamije u Varošištu reisu-l-ulema se u Uredu muftije zeničkog sastao sa predstavnicima zeničkog političkog i privrednog  života gdje je ukazao na nužnost i obavezu dijaloga među svim političkim predstavnicima Bošnjaka.

Sličica Želim Print

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine