digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Umra u 2018.- Protuzakonito organiziranje umre

Autor: E. Subašić April 07, 2018 0
Nezim Halilović: Organiziranje umre preko turističkih agencija je protuzakonito i mimo saglasnosti Islamske zajednice Nezim Halilović: Organiziranje umre preko turističkih agencija je protuzakonito i mimo saglasnosti Islamske zajednice

Ove godine vjernici će imati priliku boraviti u Svetim mjestima i u toku ramazana/ Nekoliko turističkih agencija počelo s protuzakonitim organiziranjem umre

Ured za hadž i umru je u tekućoj godini imao do sada četiri organizirana grupna odlaska na umru, a planiran je i odlazak na umru u terminu  od 11. do 23. maja 2018. godine, što znači da će mu’temiri (osobe koje obavljaju umru) provesti u Medini i Mekki i nekoliko dana ramazana. S obzirom na to da ramazan počinje 15. maja, svakom mu’temiru je boravak u Mekki i Medini u vrijeme ramazana poseban ibadet i doživljaj. Vjernici borave u neposrednoj blizini harema u Mekki i Medini, a u ponudi imaju hotele s tri i pet zvjezdica iz jednog od svjetskih lanaca hotela.

Nezakonito organiziranje umre Relax-toursa i Grand-toursa

Iako zakoni BiH, prema kojima je definirano i djelovanje vjerskih zajednica, ne daju pravo drugim pravnim subjektima, osim zvaničnim vjerskim institucijama, da organiziraju vjerske obrede ove godine nekoliko turističkih agencija je protuzakonito organiziralo odlazak na umru.

Ured za hadž i umru je po saznanju da Relax tours iz Sarajeva i Grand tours iz Zenice reklamiraju odlazak na umru proslijedio dopis svim muftijstvima i medžlisima u Bosni i Hercegovini u kojem je navedeno da pomenute turističke agencije planiraju organiziranje umre, što je protuzakonito i mimo saglasnosti Islamske zajednice. U istom dopisu je navedeno da se zabranjuje reklamiranje pomenutih agencija u objektima Islamske zajednice, kao što se zabranjuje uposlenicima Islamske zajednice da budu angažirani kao vodiči. S ovim problemom je upoznata i Ambasada Kraljevine Saudijske Arabije u Sarajevu, a Kancelarija reisu-l-uleme je uputila pismo Ministarstvu hadža Kraljevine Saudijske Arabije, u kojem je navedeno da Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini ima svoj pravni kontinuitet više od jednog stoljeća i da je organiziranje svih vjerskih aktivnosti u Bosni i Hercegovini i bošnjačkoj dijaspori, koje su u skladu sa Ustavom IZ, isključivo u njenoj nadležnosti.

00Sličica Želim Print

Organiziranje umre bez nadzora omogućava infiltriranje različitih organizacija što u budućnosti može biti politički i sigurnosni problem građana BiH, ali i Saudijske Arabije.

“Organiziranje umre putem turističkih agencija je u suprotnosti sa Zakonom o slobodi vjere i pravnom položaju crkava i vjerskih zajednica i Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini se bezrezervno protivi organiziranju umre mimo institucija Islamske zajednice. Ured za hadž i umru je u dva navrata dostavio prijavu protiv Relax-toursa i Grand-toursa Kantonalnoj upravi za inspekcijske poslove. Ovim putem obavještavamo javnost da je organiziranje umre preko turističkih agencija protuzakonito i mimo saglasnosti Islamske zajednice u BiH“, kazao je rukovodilac Ureda za hadž i umru Rijaseta IZ Nezim Halilović.

Uskoro poziv i za hadž 2018.

Umra kao poseban vid ibadeta se ne može prepustiti organizaciji turističkih agencija iz Bosne i Hercegovine, jer to nije u njihovoj nadležnosti. Ovakav pristup omogućava i infiltriranje različitih organizacija za organiziranje umre što u budućnosti može biti politički i sigurnosni problem građana BiH, ali i Saudijske Arabije. Nered u ovom segmentu može itekako dovesti u pitanje imidž vjernika iz BiH.

Kada je riječ o ponudi ovih turističkih organizacija riječ je o standardnoj turističkoj ponudi bez vjerski stručnih vodiča. Pri pozivu na umru vjernici se nastoje privući nižim cijenama, a riječ je zapravo o marketinškim doskočicama što u konačnici završava dodatnim plaćanjem pune cijene, što je putnicima poznato u ranijim slučajevima izostavljanja određenih taksi i slično.

„Kroz organizirani odlazak na umru Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini čuva se i jedinstvo muslimana“, kazao je Halilović te naglasio da će se u narednom mjesecu dobiti instrukcije od Ministarstva hadža Kraljevine Saudijske Arabije i za organizaciju hadža u ovoj godini.

„Oglašavanje hadža za tekuću godinu će biti uskoro i preporučujem svima onima, koji su učinili nijjet da ove godine obave hadž, da počnu s pripremama u toku naredna dva mjeseca“, kazao je Nezim Halilović.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine