digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Tribina: Obilježavanje Bajrama između tradicije i modernosti

Bajrami su za muslimane oduvijek predstavljali posebne trenutke duhovne radosti, intimne i porodične sreće i veselja.

 U bajramskim danima muslimani iskazuju radost zbog pripadanja islamu i njegovim  uzvišenim načelima. Bajrami su svojevrsna ovozemaljska nagrada za muslimana, jer praktičnim svjedočenjem vjere u Jednog Boga srce i duša vjernika  se uzdižu iznad prizemnih i prolaznih materijalnih aspekata stvarnosti. Kušajući nagradu bajramske radosti vjerniku se nagovještava  ona  nepresušna i nepregledna ahiretskaradost koja je u islamskim izvorima opisana prizorima rajskih plodova, rijeka i vrtova. S obzirom da su svjesni veličine plodova svoje ibadetske žrtve muslimani se Bajramuna prvom mjestu raduju svojim unutrašnjim, srčanim, osvjedočenjem, , pa tek onda,i kao odraz te nadčulne radosti,na red dolaze tjelesni užitci bajrama i Allahovi ukrasi koje je On za robove svoje stvorio.

Potrošačka industrija i kultura spektakla u Bajramu ne prepoznaje nikakvu duhovnu supstancu. Njeni protagonisti, štaviše, u Bajramu vide obični praznik lišen metafizičkog značenja koji nudi povod i priliku za opuštanje i nekontrolisani izljev najnižih emocija i strasti. Poklonci ove kulture nesvjesno Bajram pretvaraju u karneval i blještavi putujući cirkus estradnih zvjezda. Kada se u ime i povodom Bajrama organizuju turbo-folk koncerti, raskalašene terevenke i derneci, tradicionalni vjernici odani iskonskom duhu Bajrama s pravom osjećaju nelagodu i uznemirenost zbog direktnog udara na njihov vjerski identitet. Zloupotreba Bajrama kao svojevrsnog muslimanskog simbola njihove duhovne i kulturne  tradicije u bilo čije komercijalne interese društveno ještetna pojava koja iziskuje kritički odnos i (re)akcijuvjerskih institucija i kulturnih udruženja i ustanova.

Uprava za vjerske poslove Rijaseta islamske zajednice u BiH, FondacijaMullaSadr i Insitut za izučavanje islamske tradicije Bošnjaka organizuju tribinu o temi: Obilježavanje Bajrama između tradicije i modrenosti. Tribina će se održati u utorak 12. juna tekuće godine, u Maloj Sali Gazi Husrev-begove biblioteke, sa početkom u  18,00 sati. Na tribini će svoja mišljenja, pogleda  i stavove o navedenoj  temiiznijeti uvaženi autoriteti i  renomirani profesori islamskih nauka, književnici i istraživači.Ulaz na tribinu je slobodan.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine