digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Druženje u Studentskom domu Nedžarići

Autor: Almedin Karić Decembar 23, 2016 0

U četvrtak, 22. decembra 2016. godine, u sklopu manifestacije Selam, ya Resulalllah,  u 18:30 sati u mesdžidu SD Nedžarići, održano je  omladinsko druženje sa mr. Mehom Šljivom i horom Medžlisa IZ-e Sarajevo.  Moderator i domaćin je bio Jasmin-ef. Klis.

Druženje je počeo Ahmed Hašić učeći nekoliko ajeta iz Kur'ana Časnog, nakon čega je domaćin upoznao prisutne sa mr. Mehom Šljivom i izrazio zadovoljstvo što je ove godine, po prvi puta,  njihov džemat dio manifestacije Selam, ya Resulallah.

Magistar Šljivo je na početku naglasio da ovo neće biti klasično predavanje o Poslaniku, s.a.v.s., već da je odlučio da govori o jednoj aktuelnoj temi koju možemo nasloviti kao nasilni ekstremizam. Ova tema je posebno aktuelna nakon skorašnjih nemilih događaja u Turskoj i u Berlinu. Mr. Šljivo je nastojao da dadne odgovor zašto, od strane nekih grupa, dolazi do zloupotrebe Islama u svrhu pravdanja određenih postupaka koji su ne spojivi sa Islamom.

Prisutni su  imali priliku slušati jako zanimljivo izlaganje o korjenima ekstremizma, pojavi haridžija te novijim pojavama i oblicima nasilnog ekstremizma, ali i saznati da već u vrijeme Poslanika, a.s., su se pojavili ljudi koji nisu priznavali nikakav autoritet i koji su čak Muhammeda, a.s., koji dobiva Objavu, optuživali da je nepravedan i da se ne boji Boga.  Nakon, predavanja prisutni su uživali u glasovima članova hora MIZ-e Sarajevo.

Ugodno druženje je nastavljeno uz šerbe i slatkiše, koje su za prisutne pripremili domaćini. Također, naglašeno je da je ovo, ujedno i posljednje predavanje u zimskom ciklusu predavanja ove  akademske godine. Na kraju su uručene i zahvalnice mr. Mehi-ef. Šljivi i horu MIZ-e Sarajevo za učešće u ovom programu.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine