digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Sarajevo: Otvoreno 13. takmičenje u hifzu

Autor: Septembar 15, 2018 0

Danas je u Gazi Husrev-begovoj biblioteci u Sarajevu počelo trinaesto po redu takmičenje u hifzu

Program je počeo učenjem Kur'ana i pozivom moderatora programa Zijada Suljića iz Uprave za vjerske poslove da se prisutni sjete Fatihom istaknutih bh. hafiza koji su preselili na Ahiret.
U programu otvaranja prisutnima se obratio direktor Uprave za vjerske poslove Nusret ef. Abdibegović i direktor Fondacije "Hifz Časnog Kur'ana" Dževad Mosleh.

Prema riječima Abdibegovića ovo takmičenje je zapravo  smotra mladih kojima se daju smjernice. Ovo je ujedno uvod u rezultate  učenika i muhafizza, a cilj je sagledavanje ukupnog stanja i nivoa u kojem učenici uče hifz i općenito Kur'an. Druga dimenzija takmičenja jeste međusobno upoznavanje i druženje takmičara kako bi razmijenili svoja iskustva, kao i sami muhaffizi.

"Učenje Kur'ana je sve prisutnije u BiH. Kada mladost traži uputu i svjetlo  to je znak Božije milosti za taj prostor. Vi koji učite hifz razumite ovo kao nur od Boga. Roditelji su vam najveća podrška i ovom prilikom im se zahvaljujemo. Nadam se da ćemo mi u IZ pridavati još veću pažnju takmičenjima ovog karaktera kao i samom hifzu. Mi ćemo imati jedan okrugli sto, na kojem ćemo razgovarati o budućnosti i strategiji te o konceptu hifza u BiH. Reisu-l-ulema očekuje da se od Sarajeva napravi centar za učenje i hifz Kurana", istakao je Abdibegović.

"Najveća blagodat čovjeku je Kur'an i zahtijeva da na njoj budemo zahvalni. Kur'an je došao da uputi ljude i usmjeri ih u ovom životu. A, najbolji ljudi su oni koji nauče Kur'an i druge podučavaju druge njemu. Ovo takmičenje je odziv na kur'anski poziv da se Kur'an uči s razumijevanjem i živi po njemu. Ono što želim kazati takmičarima jeste da očiste svoje nijjete i neka vam je mubarek ovo takmičenje i trud u hifzu", kazao je Mosleh.

Takmičenje se realizira u organizaciji Uprave za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice u BiH i Fondacije „Hifz Časnog Kur'ana“ u saradnji sa Svjetskom organizacijom za hifz Kur'an-i kerima iz Džedde, i trajat će dva dana 15. i 16. septembra.

Takmičenje će biti održano u pet kategorija:

I - Hifz cijelog Kur'ana sa komentarom prvih pet džuzeva;

II - Hifz 20 džuzeva;

III - Hifz 10 džuzeva (ili 7 krugova);

IV - Hifz 5 džuzeva (ili 4 kruga) (starosti do 15 godina i da nisu hafizi);

V - Tilavet.

U Komisiji za ocjenjivanje takmičara su hafizi: Dževad Šošić, Fadil Bektaš, Mensur Malkić i Mirnes Spahić.

U novembru će biti organizirano regionalno takmičenje u hifzu. Inače, današnje takmičenje je jedno od takmičenja kojima se postepeno uvode učenici u hifz, jer se organiziraju takmičenja za one koji znaju pet, deset i dvadest džuzeva.

 

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine