digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Susret sa koordinatorima „Mreže mladih“ Islamske zajednice

Autor: Decembar 14, 2018 0

U organizaciji Uprave za vjerske poslove Rijaseta – Odjel za mektebsku nastavu i mlade jučer je u Sarajevu održan radni sastanak sa koordinatorima za rad s mladima na nivou muftijstva i mešihata. Sastanku su prisustvovali direktor Uprave za vjerske poslove mr. Nusret-ef. Abdibegović, šef Odjela za mektebsku nastavu i mlade dr. Enes-ef. Svraka i predstavnici muftijstava i mešihata Islamske zajednice.

Shodno utvrđenom dnevnom redu razgovaralo se o važnim pitanjima koja se odnose na aktivnosti Mreže mladih i rad s mladima. Nakon otvaranja sastanka, prisutnima se obratio direktor Uprave za vjerske poslove Rijaseta mr. Nusret-ef. Abdibegović i istakao značaj organizovanog i institucionalnog pristupa u radu s mladima, kako u Bosni i Hercegovini, tako i u dijaspori na nivou džemata, medžlisa, muftijstva i Rijaseta, pohvalio spremnost i zalaganje koordinatora za rad s mladima, te ih pozvao da daju svoj doprinos razvoju Mreže mladih. Također, direktor je naglasio finansijsku podršku rukovodstva Islamske zajednice aktivnostima Mreže mladih, te važnost odluka Rijaseta i Vijeća muftija iz domena aktivnosti Mreže mladih u Domovini i dijaspori.

Na osnovu informacija koje su se čule tokom sastanka i na osnovu drugih pokazatelja, može se konstatovati da je uspostavljanja Mreže mladih na svim nivoima Islamske zajednice; muftijstvo, medžlis i džemat, uz pojedine izuzetke, te je zaključeno je da se ova procedura završi što prije.

Predstavnici muftijstava su međusobno razmijenili informacije u vezi sa aktivnostima i projektima koje su realizovali tokom 2018. god., te o planovima koji su u pripremi za narednu godinu. Iz pezentovanih izvještaja primjetan je širok spektar realizovanih projekata iz edukativne, socijalno-humanitarne, te društvene, kulturne i sportsko-rekreativne oblasti, među kojima su i projekti utvrđeni na nivou Rijaseta; ''Sedmica čistoće u mom džematu'' i ''Empatija prema starim i iznemoglim osobama''.

Također, tokom razgovora podržan je koncept finansijske podrške rada s mladima putem sredstava koja odobri Rijaset muftijstvima i mešihatima za sufinansiranje projekta Mreže mladih, kako na nivou muftijstva i mešihata tako i medžlisa. Naglašeno je da se finansijska podrške odobrava muftijstvima i mešihatima na osnovu dostavljenih planova za rad s mladima i izvještaja o realizovanim projektima i utrošenim sredstvima.

U kontekstu najavljenog projekta Islamske zajednice za predstojeću 2019. godinu, borba protiv kocke, razgovaralo se o potencionalnim projektima Mreže mladih, te usaglasilo da jedinstven projekat na svim nivoima bude istraživačko edukativni projekat o sportskim kladionicama na njihovom području.

Istaknuta je potreba organizovanje susreta Mreže mladih na nivou muftijstava i mešihata u cilju upoznavanja sa planom i programom za rad s mladima, ciljevima i zadacima uspostavljanja Mreže mladih, iskustvima Mreže mladih na nivou muftijstva, medžlisa i džemata, te educiranja koordinatora medžlisa i džemata za osmišljavanje i realizovanje konkretnih projekata. U cilju efikasnijeg planiranja i izvještavanja o projektima Mreže mladih usaglašeni su jedinstveni obrasci za te potrebe.

Radni sastanak je od strane prisutnih ocijenjen kao veoma konstruktivan i koristan, te konstatovano da su dva radna sastanka tokom godine dovoljna, uz prijedlog da se jedan po mogućnosti održava van Sarajeva.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine