digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Savjetovanje: „Ramazan, duhovna snaga i zaštita“

Sarajevo, 20. mart 2019. (MINA) – Danas je u organizaciji Uprave za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice održano predramazansko savjetovanje za imame. Savjetovanju je prisustvovao i reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović te muftije, predsjednici mešihata, glavni imami, dekani i direktori odgojno-obrazovnih institucija Islamske zajednice.

Savjetovanje je otvorio direktor Uprave za vjerske poslove Ismail ef. Smajlović. Kako je istaknuo direktor Smajlović, u programu ovogodišnjeg savjetovanja postavljene su teme koje mogu i trebaju otvoriti šire vidike i otkriti više mogućnosti u zaštiti od poroka i promociji islamskih vrijednosti. On se potom osvrnuo i na ovogodišnji ramazanski moto „Ramazan, duhovna snaga i zaštita“:

- Ovogodišnji ramazan je u znaku zaštite. Živimo u vremenu kada određeni znanstvenici tvrde da su porodice preplašene, obrazovanje zbunjeno i jedino se tržište poroka interesuje za mlade. Takav ambijent je dotakao sve. Ovogodišnji je označen zaštitom u ovom slučaju od poroka kockanja, a u skladu sa zaključkom Vijeća muftija da se 2019. godina proglasi godinom borbe protiv poroka kockanja, poručio je direktor Smajlović.

Prisutnima se obratio i reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović:

- Držimo našu vjeru živom, a naše vjerovanje aktivnim. Založimo se za dobro svih ljudi i budimo čvrsto uvjereni u bratstvo među nama. Neka naša vjera u Boga bude čvrsta, a povjerenje u praksu Njegova Vjerovjesnika, a.s., nesalomljivo. Pokažimo širinu i samilost prema ljudima, bilo da su predani vjernici ili griješnici. s onim prvima nastojmo popravljati svijet oko sebe, a ovi drugi neka nam budu izazov i prilika da im pomognemo. Dajmo našoj omladini prostora da zajedno s nama stasaju u vjeri, okruženi našom pažnjom i ljubavlju koju im možemo pružiti, poručio je između ostalog Kavazović te dodao:

- Pobrinimo se da sjećanje na genocid nad našim narodom očuvamo u sjećanju, da se ne zaboravi. Programi koje je usvoji o Vijeće muftija treba da nas obavežu da učinimo bar onoliko koliko je rečeno. Ko može i više dobro je. Ne bi trebalo da ostane niti jedan džemat u Bosni i Hercegovini i van nje, koji neće noć uoči 11. jula održati zikr u znak sjećanja na stradale nevine muslimane u Genocidu, od Srebrenice do Prijedora i Sanskog Mosta. Zamolio bih sve glavne imame u Bosni i Hercegovini, Srbiji, Hrvatskoj, Sloveniji, Zapadnoj Evropi, Americi i Australiji, da tokom jula održe u svojim medžlisima komemoraciju, na koju bi pozvali i pripadnike lokalnih vlasti i drugih vjerskih zajednica, da se obilježi dan stradanja muslimana u Bosni i Hercegovini. Svijet će pamtiti Genocid u Bosni onoliko koliko mi budemo spremni da im o tome govorimo, kazao je između ostalog reisu-l-ulema naglasivši još jednom važnost pomaganja i davanja podrške Bošnjacima u manjem bh. entitetu:

- Tamo su ugroženi i naše biološko biće i naš grunt. I vi i ja znamo da nema naroda bez grunta, niti grunt nešto vrijedi ukoliko nema naroda. Moramo se obratiti muslimanima za pomoć. Kao ulema, znamo da je snaga u zajednici samo onda kada se zajednica brine o sebi i svojim članovima, zaključio je reisu-l-ulema Kavazović.

U okviru ovog jednodnevnog savjetovanja imami su imali priliku da diskutuju o planovima djelovanja institucija i organa IZ u BiH te da razmijene dobra iskustva i načine suočavanja sa izazovima s kojima se susreću u džematima. S tim u vezi riječi je bilo o borbi protiv različitih poroka kojima su izloženi stanovnici BiH, posebno kada je riječi o borbi protiv poroka kockanja obzirom da je 2019. godina, kao što je ranije spomenuto, od strane Rijaseta proglašena godinom borbe protiv ove društvene pošasti.

01

Ovom prilikom podsjećamo da prema Takvimu Islamske zajednice u BiH ramazan, mjesec muslimanskog posta i odricanja ove godine nastupa 06. maja 2019, a prvi teravih-namaza će se klanjati iza jacije-namaza 05. maja u svim džamijama.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine