digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Obnovljena Šarena džamija u Travniku

Autor: April 13, 2019 0
U subotu, 13. aprila 2019. u Travniku je, u prisustvu velikog broja vjernika i predstavnika vjerskog i političkog života u Bosni i Hercegovini, svečano otvorena restaurirana Šarena džamija ili Sulejmanija. 
 
Šarena ili Sulejmanija džamija u Travniku jedan je od najpoznatijih i najznačajnijih kulturno-historijskih objekata na području srednje Bosne. Njena restauracija i rekonstrukcija trajala je 500 dana, a počela je u avgustu 2017. godine. Uz posredovanje Vakufske direkcije u Sarajevu ovaj projekat finansirala je Generalna direkcija vakufa Republike Turske.
 
Projekat je obuhvatio potpunu rekonstrukciju i restauraciju samog objekta džamije sa restauracijom slikanih elemenata, zatim rekonstrukciju poslovnih prostora ispod objekta džamije (Bezistan), te vanjsko uređenje u sklopu kojeg je izvršeno uređenje potoka uz džamiju. Radove je izvodila firma Neimari d.o.o. iz Sarajeva, a uz nju su radile još dvije firme iz Turske, “Bilsa” i “SBS Restorasyon”. U projekat je uloženo oko 2 miliona KM, a najvažnije od svega jeste da je projektom obuhvaćena i urađena sanacija i ojačavanje temelja, jer je nakon Drugog svjetskog rata bila narušena statika objekta, usljed čega su se stalno javljale pukotina na zidovima džamije. 
 
"Govorimo o objektu koji je na listi nacionalnih spomenika u BiH, koji potiče iz druge polovice 16. stoljeća, a koji je uz to smješten u strogom centru grada Travnika i nezaobilazan je spomenik kulture za sve koji dolaze na ovo područje. Značaj njegove rekonstrukcije je gotovo nemoguće valorizirati. S obzirom na historijat, kapacitet i položaj u gradu, moram kazati da smo jedva čekali dan kada ćemo džamiju ponovno staviti u funkciju. Travnik je grad džamija, koristili smo kapacitete manjih mahalskih džamija kao nadomještaj za onaj kapacitet koji nam je pružala Šarena džamija, i evo, hvala Bogu, dočekali smo i taj dan kada se ona vraća u funkciju. Značajno je da se to dešava prije nastupajućeg mubarek mjeseca ramazana. Mislim da su srca vjernika, ali i svih građana Travnika, ushićena i raduju se ozračju i ljepoti koju nam ponovo, u još ljepšem izdanju, pruža Šarena džamija," kazao je u izjavi za Preporod glavni imam Medžlisa IZ Travnik Salih ef. Indžić.  
 

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine