digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Savjetovanje za koordinatorice za brak i porodicu u IZ

Autor: Septembar 21, 2019 0
Uprava za vjerske poslove (Odjel za brak i porodicu) Rijaseta IZ u BiH organizira od 21. do 22. septembra 2019. godine IV Savjetovanje za koordinatorice za brak i porodicu Islamske zajednice u BiH pod motom „Podrška porodici“. 
 
Na Savjetovanju koje je danas počelo u prostorijama Gazi Husrev-begove medrese u Sarajevu bit će prisutno oko 90 koordinatorica iz Bosne i Hercegovine, domovinskih zemalja i krovnih organizacija Islamske zajednice iz dijaspore. 
 
Izlagači na Savjetovanju su eminentni stručnjaci iz oblasti psihologije, psihoterapije, medicine, pedagogije i statistike koji će govoriti o izazovima i problemima prisutnim u bh. društvu koji posebno zaokupljaju muslimansku porodicu.
IMG 20190921 090252 800x600
 
Danas u 09:00 sati i svečano je otvoreno Savjetovanje za koordinatorice za brak i porodicu, a nakon uvodnog ašereta kojeg je proučila hafiza Mubina Suljić, prisutnima se obratila dr. Safija Malkić, šefica Odjela za brak i porodicu pri IZBiH.
 
"Zahvaljujem se našim predavačicama koje će nam predstaviti teme koje nas veoma zanimaju i intrigiraju, te sa kojima se mi već duže vrijeme neformalno bavimo. One će nas na formalan način upoznati koliko je kompleksno područje kojim se mi bavimo kada smo krenuli u ovaj projekat. Ideja je da se pokrene Savjetovanje za brak i porodicu, da to bude jedan vid kancelarije gdje ćete vi biti podrška našim džematlijama, prije svega našim ženama, ali i svim članovima naših porodica. Imamo direktan i opipljiv rezultat našega rada. Najznačatjiji uspjeh za ove četiri godine je taj da smo mi ostvarile svoj cilj. Kada je ovaj proces krenuo i kada su se žene aktivirale, znate da je bilo onih kojih su bili skeptični u kojem smjeru će ovo ići i hoćemo li moći nositi ovaj teret. Imami sada kažu da ste vi, nakon ove naše četiri godine, nezaobilazan faktor u radu medžlisa i džemata", rekla je danas na otvaranju dr. Safija Malkić.
IMG 20190921 091249 800x600
 
Na svečanosti je prisustvovao i Ismail ef. Smajlović, direktor Uprave za vjerske poslove, koji se obratio učesnicama Savjetovanja. 
 
"Moja današnja poruka, a onu koju je kazao reisu-ulema, jeste kako da razumijemo, u kontekstu našeg rada i misije, da činimo plemenito djelo. Znate kur'anska kazivanja o ženi u suri Merjem kada Allah dž.š. u Objavi kaže: 'O Merjema, učinila si veliko djelo'. Kako to veliko djelo pronijeti kroz Dunjaluk? Vidite da se uvijek fokus stavlja na ljudski rod, od rođenja do smrti. Često govorim svojoj djeci i njihovoj generaciji o tome kako su drugačije stvari bile poredane u naše vrijeme. Više se ašikovalo, nego što se govorilo o tome imamo li stan, auto i te materijalne resurse. Danas je dominantna tema za dvoje koji žele stupiti u brak imaju li posao i regulisanu stambenu situaciju", rekao je danas Ismail ef. Smajlović.
IMG 20190921 093501 800x600
 
Ovom Savjetovanju nije prisustvovao reisu-l-ulema IZBiH, Husein ef. Kavazović, koji je iz opravdanih razloga bio odsutan, zbog današnje sjednice Sabora IZBiH, ali je prenio svoje selame i poruke preko direktora Uprave za vjerske poslove.
 
Podsjećanja radi, Savjetovanje za koordinatorice za brak i porodicu prilika je za sagledavanje i analizu trenutnog stanja kako bi se ukazalo na negativne pojave i trendove koji zahvataju muslimansku porodicu, te ukazalo na smjernice, preporuke i sugestije za dalje djelovanje zbog dobrobiti svakog člana porodice.
 
Savjetovanje za koordinatorice za brak i porodicu će trajati tokom današnjeg i sutrašnjeg dana u prostorijama Gazi Husrev-begove medrese u Sarajevu.
 

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine