digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Reisu-l-ulema sa predstavnicima Fondacije dr. Mukwege

Autor: Oktobar 26, 2019 0
Sarajevo, 25. oktobar 2019. (MINA) – Danas je reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović primio delegaciju Fondacije dr. Mukwege i SEMA globalnog pokreta preživjelih seksualnog nasilja u ratu. Sastanku su prisustvovale i predstavnice Udruženja za pomoć žrtvama i preživjelim seksualnog nasilja u ratu “Naš glas” iz Tuzle sa suosnivačicom udruženja dr. Amrom Delić. 
SEMA Globalni pokret žrtava i preživjelih za zaustavljanje seksualnog nasilja u ratu djeluje u okviru  Fondacije dr. Mukwege, čija se sjedišta nalaze u Hagu i Ženevi. Osnivač i direktor ove Fondacije je dr. Dennis Mukwege iz Konga, jedan od dobitnika Nobelove nagrade za mir 2018. godine, za doprinos koji je dao na  polju podrške preživjelima seksualnog nasilja u sukobima i za doprinos koji daje borbi protiv primjene ove vrste nasilja kao oružja rata. Također, dr. Mukwege jedan je od istrajnijih zagovarača osnivanja jedinstvenog fonda za reparacije žrtva seksualnog nasilja u sukobima na globalnom nivou.
Sastanku su prisustvovale predstavnica Fondacije dr. Mukwege i glavna koordinatorica SEMA Globalnog pokreta gospođa Malini Laxminarayan, direktorica Centra civilnih inicijativa Istočne Ukrajine i aktivistkinja za ljudska prava gospođa Volodymyr Shcherbachenko i žene žrtve rata u Ukrajini koje su preživjele seksualno nasilje.
Reisu-l-ulema je u razgovoru sa gostima istakao kako su bosanskohercegovački muslimani tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu bili suočeni sa sistematskom kampanjom silovanja koja je prvi put u historiji korištena kao strategija ratovanja i progona civilnog stanovništva, te da muslimani u Bosni i Hercegovini i Islamska zajednica imaju puno razumijevanje za patnju žrtva seksualnih zločina u ratu, te da cijene zalaganje dr. Mukwege i njegove fondacije.
„Islamska zajednica je svojim angažmanom od prvih dana rata pružala podršku žrtvama ovog ratnog zločina, čija su najveća žrtva bile upravo pripadnice ali i pripadnici Islamske zajednice, radila je na suzbijanju stigmatizacije, a danas se trudi ta iskustva podijeliti s drugima u svijetu i nastaviti pružati podršku žrtvama i njihovim udruženjima“- kazao je reisu-l-ulema.
Reisu-l-ulema Kavazović  je također naglasio kako je odluka Komiteta za književnost Švedske akademije nauka da Nobelovu nagradu dodijeli kontroverznom austrijskom književniku Peteru Handkeu loša poruka i uvreda žrtvama genocida i drugih zločina protiv čovječnosti u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i na Kosovu, pa i zločina ratnog silovanja. „Handke je neko ko na međunarodnom planu negira i relativizira patnju žrtava ratnih zločina i veliča nosioce politika koje su te zločine osmislili i proveli. Zato s pravom očekujemo od drugih dobitnika Nobelove nagrade, a naročito dr. Mukwege koji razumije bol žrtava, da dignu svoj glas protiv ove sramne odluke“- kazao je reisu-l-ulema Kavazović. 
 

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine