digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Komemoracija i dženaza je poslala jasnu poruku žrtvama, ali i negatorima Genocida

Veoma je značajno da smo imali toliki broj obraćanja svjetskih lidera i predstavnika međunarodne zajednice koji su poslali jasnu poruku žrtvama, ali i negatorima genocida. Veoma je značajno da smo imali toliki broj obraćanja svjetskih lidera i predstavnika međunarodne zajednice koji su poslali jasnu poruku žrtvama, ali i negatorima genocida.

 - kazao je reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović u kratkom razgovoru za Preporod nakon obilježavanja 25. godišnjice genocida u Srebrenici

 

Poštovani reisu-l-ulema, iza nas je 25. godišnjica genocida u Srebrenici, kakvi su Vaši dojmovi nakon što ste prisustvovali komemoraciji i predvodili dženazu namaz?

Svake godine se u ovim danima u Srebrenici, ali i na drugim mjestima širom Bosne i Hercegovine otvore stare rane. Te rane ne zarastaju, jer ne vidimo da se oni koji su zločine počinili kaju, ne vidimo da su procesuirani izvršioci i nalogodavci zločina, ne vidimo da se poništavaju rezultati genocida, ne vidimo pravdu za žrtve genocida, niti priznanje njihove boli. Nadali smo se da će četvrt stoljeća biti dovoljno vremena da se suočimo sa prošlošću i da prihvatimo istinu. Nažalost, to se nije desilo. Ali to ne znači ništa više do toga da nam se poručuje kako zlo nije pobijeđeno i da nam se valja nastaviti boriti. Taj dan će sigurno doći ako mi uradimo ono što moramo.

Prije svega, želim se zahvaliti svim članovima i pripadnicima zajednice, kao i svim prisutnim na dženazi koji su doprinijeli tome da se ova godišnjica obilježi dostojanstveno i kako priliči preživjelim žrtvama Genocida. Brojni su oni koji zaslužuju naše priznanje i pohvalu za uloženi trud.

Organizacija dženaze u vanrednim okolnostima je bila poseban izazov. Čini se da je uložen veliki trud kako bi se godišnjica dostojanstveno obilježila.

Kao reisu-l-ulema, u ime Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini imam potrebu pohvaliti ovogodišnju organizaciju 25. godišnjice genocida u Srebrenici. Prije svega, želim se zahvaliti svim članovima i pripadnicima zajednice, kao i svim prisutnim na dženazi koji su doprinijeli tome da se ova godišnjica obilježi dostojanstveno i kako priliči preživjelim žrtvama Genocida. Brojni su oni koji zaslužuju naše priznanje i pohvalu za uloženi trud. Čitav Organizacioni odbor za obilježavanje 25. godišnjice genocida nad Bošnjacima „Sigurne zone UN-a“ Srebrenica iz jula 1995. godine, sa državnim organima i Majkama Srebrenice su uradili izvanredan posao. Veoma je značajno da smo imali toliki broj obraćanja svjetskih lidera i predstavnika međunarodne zajednice koji su poslali jasnu poruku žrtvama, ali i negatorima genocida. Mislim da je u tom smislu Predsjedništvo Bosne i Hercegovine i Ministarstvo vanjskih poslova uradilo odličan posao. Želja mi je da posebno pohvalim rukovodstvo i osoblje Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari, muftiju tuzlanskog Vahida ef. Fazlovića, glavnog srebreničkog imama Damira ef. Peštalića, kao i sve imame i aktiviste Islamske zajednice koji su dali nesebičan doprinos organizaciji Marša mira, komemoracije i dženaze žrtvama Genocida.

Očuvanje sjećanja na nevino stradale žrtve genocida i istine o onome što se dešavalo tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu je naša zajednička dužnost i pred nama je dug put koj trebamo proći. Ova godišnjica je tek jedan međaš na tom putu.

 

 

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine