digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Sjednica Rijaset: Formiranje Centra za Kur`an i sunnet

Autor: Oktobar 03, 2016 0

Sarajevo, 30. septembar 2016. (MINA) – Jučer je pod predsjedavanjem reisu-l-uleme Husein ef. Kavazovića održana redovna sjednica Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini. Na jučerašnjoj sjednici razmatrani su i usvojeni izvještaji o ramazanskim aktivnostima, zatim o akciji klanja kurbana te o ovogodišnjoj organizaciji odlaska na hadž.

 Predmet razmatranja na jučerašnjoj sjednici bio je i izvještaj Komisije za provjeru tačnosti Takvima Rijaseta, koji je nakon analize i usvojen. Naime, na osnovu zaključka Vijeća muftija sa sjednice održane 15. oktobra 2015. godine, formirana je Komisija za provjeru tačnosti Takvima koja je imala zadatak da za pripremu Takvima za 2017. godinu na određenim lokacijama: Vlašiću (1749 m. nadmorska visina), Bjelašnici (2063 m. nadmorska visina), Pešter – Duga Poljana, Čukara (1225 m. nadmorska visina), vizuelno ustanovi i utvrdi činjenično stanje i dokumentuje pitanje zalaska Sunca (iftar), jacijskog vremena (tzv. travnička jacija) i pojave zore (sehur) u ljetnom periodu. Podrobniji izvještaj o poduzetim aktivnostima ove komisije možete pronaći ovdje.

Rijaset je juče također i dao saglasnost na odluku Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu da formira Centar za Kur`an i sunnet. Također, Rijaset je na prijedlog Ureda za društvenu brigu raspisao i konkurs za dodjelu stipendija iz Fonda Bejtu-l-mal, a o kojem možete više saznati ovdje.

Povodom predstojećih lokalnih izbora u Bosni i Hercegovini sa jučerašnje sjednice Rijaset je uputio apel svim muslimanima da iskoriste svoje demokratsko pravo i izađu na izbore. „Poseban apel upućujemo našoj raseljenoj i prognanoj dijaspori da glasaju u onim općinama iz kojih su protjerani. Našim glasovima trebamo osigurati da u općinske-upravljačke strukture uđu ljudi koji nas mogu dostojno predstavljati, zastupati naše interese i rješavati naše svakodnevne životne probleme“, poručeno je sa današnje sjednice Rijaseta.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine