digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Belma Hajrić 133 hafiz Gazi Husrev-begove medrese

Autor: Novembar 13, 2016 0

U Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu 11. novembra upriličena je hafiska dova za Belmu Hajrić, studenticu Fakulteta islamskih nauka. 

Kćerka Mirsada i Hajrije Belma Hajrić rođena je u Bugojnu 1. aprila 1995. godine. Gazi Husrev-begovu medresu završila je odličnim uspjehom 2014. godine, a trenutno je  studentica treće godine Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu. 

Prema riječima hafize Belme, hifz je počela učiti u medresi: „Hifz sam počela učiti u četvrtom razredu medrese kod profesorice hafize Behije Durmišević. Donijela sam čvrstu odluku za to, tako da sam se trudila da svaki dan pripremim stranicu i odem na preslušavanje. Učila sam po sistemu krugova, a to je da se uči zadnja stranica svakog džuza zatim predzadnja i tako do kraja. 

Sekcija hifza u Gazi Husrevbegovoj medresi postoji od školske 1967/1968. godine. Od 1973. daje svoje plodove kada hifz položio hafiz Fadil Fazlić, a pravi rezultati pokazat će se nakon 1980. godine od kada se svake godine promovira nekoliko hafiza. Od 1973. do 1992. hifz je položilo 40 svršenika medrese. Nakon agresije na BiH intenziviran je rad ove sekcije tako da je nakon agresije do danas hifz položilo 93 svršenika Gazi Husrev begove medrese. Dakle, Belma Hajrić je 133 svršenik Gazi Gusrev-begove medrese, odnosno 35. svršenica koja je položila hifz pred komisijom Rijaseta. Prije agresija na BiH samo tri svršenice GHb medrese su položile hifz.

 

Cijeli tekst u prinatnom izdanju Preporoda od 15. novembra

 

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine