50godina.jpg
digitalbanner-naslovna7.jpg

Novi broj Preporoda: Izvještaji sa 10 otvorenja džamija i 7 dovišta 

Autor: Avgust 17, 2015 0

Novi broj Preporoda, od 15. augusta 2015., donosi izvještaje sa svečanosti otvorenja deset novosagrađenih i obnovljenih džamija i sedam dovišta, održanih širom BiH u posljednjih mjesec dana

U Preporodu bivši muftija zagrebački Ševko ef. Omerbašić propituje ulogu IZ u javnom prostoru i potrebu adaptacije savremenom okruženju, Haso Popara otkriva zaboravljenog Bošnjaka muderrisa u mekanskom Haremu čije se ime nalazi u „Leksikonu velikana Mekke“. Preporod ukazuje na neprihvatljivu tendenciju intenziviranja napada na imovinu IZ i bošnjačke povratnike i u tekstu „Šutnja Islamske zajednice nije zlato“, ističe potrebu aktivnijeg pristupa kako bi se osigurala puna zaštita imovine i ljudi.

U razgovoru za Preporod zastupnici u Evropskom parlamentu Tanja Fajon i Afzal Kan govore o potrebi istinskog suočavanja sa genocidom i edukacije o genocidu, dok Manachem Z. Rosensaft, profesor na univerzitetima Columbia i Cornell i preživjela žrtva holokausta, u svom osvrtu tvrdi da genocid u Srebrenici mora biti međunarodno priznat kao genocid.

Muftija vojni Hadis ef. Pašalić ispisuje muftijin stav, dok Edin ef. Kukić se pita da li se dovoljno čuje glas imama, a glavni imama Medžlisa IZ Prijedor donosi dnevničke bilješke o prijedorskim logorima i obilježavanjima stradanja Bošnjaka. Preporod je posjetio Medžlis IZ Mrkonjić Grad, čije aktivnosti predstavlja.

Uz mnoštvo drugih informacija i sadržaja, također u ovm broju Preporoda pišu dr. Enes Karić, dr. Jusuf Žiga i Hadžem Hajdarević.

Preporod je dostupan i na kioscima širom Bosne i Hercegovine.

© 2017 Preporod All Rights Reserved. Implemented by HudHudPro - Video produkcija