digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Uručene stipendije Fonda “Bošnjaci“

Autor: E.S. Decembar 10, 2016 0

Danas u Gazi Husrev-begovoj biblioteci u Sarajevu s početkom u  11:00 sati upriličeno je svečano potpisivanje stipendija koje dodjeljuje Fond Bošnjaci

 

U ovoj godini Fond ''Bošnjaci'' dodjeljuje 181 stipendija posebno nadarenim učenicima i studentima od čega su 22 stipendije za koje finansijska sredstva obezbjeđuje Vakufska direkcija iz vakufa r. Hurke Hadžića. Među ovogodišnjim dobitnicima stipendija je i 18 studenta sa prosječnom ocjenom 10,00 na najprestižnijim javnim Univerzitetima u BiH kao i 10 brucoša učenika generacije. O kakvim se studenima radi najbolje govori njihova prosječna ocjena ostvarena u protekloj akademskoj godini koja iznosi 9,41. Interesantno je da od 18 studenata, s prosječnom ocjenom 10,00, većina studiraju Elektrotehnički, Prirodno-matematički i Pravni fakultet u Sarajevu.

“Sretni smo što je Fond ''Bošnjaci'' do sada stipendirao preko 1.900 posebno nadarenih učenika i studenata u Bosni i Hercegovini među kojima je 81 student i studentica sa prosječnom ocjenom 10,00 na najprestižnijim javnim Univerzitetima u BiH, zatim preko 140 studenata dobitnika priznanja ''Zlatna značka'', ''Zlatna plaketa'', ''Povelja rektora'', ''Povelja dekana'', te 132 brucoša učenika generacije i 15 hafiza Časnog Kur'ana“, kazao je direktor Fondacije Šahin Kerla.

Prisutnima se obratio i zamjenik reisu-l-uleme Husein-ef. Smajić koji je, između ostaloga, kazao: “Mogao je naš predsjednik Alija Izetbegović dobivena sredstva ostaviti stranci ili bilo kome drugome, ali nije. Kada završite školovanje i budete u prilici pomozite ovaj fond, nemojte ga zaboraviti.“ Prema mišljenju direktora Vakufske direkcije Senaida Zajimovića ovaj fond je do danas opstao zahvaljujući upravo odluci prvog predsjednika BiH da se o njemu brine Islamska zajednica kroz Vakufsku direkciju koja je pravni nasljednik utemeljitelja Fonda, odnosno Alije Izetbegovića.

Naime, kada je u vihoru agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu narod Kraljevine Saudijske Arabije prikupio 5.000.000,00 KM i predao ih prvom predsjedniku Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine rahmetli Aliji Izetbegoviću, kao dar Bošnjacima, vjerovatno nije ni slutio da će plodove tog hajrata uživati na stotine bošnjačkih mladića i djevojaka.  Fond je osnovan 1997. godine u okviru Stranke demokratske akcije Bosne i Hercegovine. U želji da unaprijedi rad Fonda i oslobodi ga od bilo kakvih političkih i drugih konotacija rahmetli Alija Izetbegović je 16. aprila 2001. godine (22. muharrema 1422. po H.) uvakufio postojeću imovinu uz napomenu da se prihodi od ovog vakufa koriste u svrhu obrazovanja, nauke i kulture, a posebno materijalnog pomaganja Gazi Husrev-begove medrese i Prve bošnjačke gimnazije u Sarajevu. Ovim činom Vakif je u svrhu činjenja dobrog djela uvakufljenu imovinu trajno prenio u vlasništvo Fonda “Bošnjaci“. Shodno Izetbegovićevoj želji kod Kantonalnog suda u Sarajevu je izvršena preregistracija Fonda kojom je osnivačka prava nad Fondom preuzela Vakufska direkcija Sarajevo. Preuzimanjem osnivačkih prava, Vakufska direkcija je izvršila izmjene i dopune Statuta, Odluke o osnivanju i drugih normativno-pravnih akata Fonda kojim se reguliše njegov rad i funkcionisanje u novim uvjetima. Ove aktivnosti označile su novi početak samostalnog rada Fonda i novu stranicu u njegovom daljem razvoju.

 

Cijeli izvještaj u  slijedećem broju Preporoda od 15. decembra

 

 

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine