digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Čestitamo: Amela Aličković je nova hafiza Kur'ana iz Sandžaka

Autor: Nedim Botić Decembar 17, 2016 0

Amela Aličković, studentica Fakulteta za islamske studije u Novom Pazaru i polaznica Škole Kur’ana Časnog, je prva hafiza Kur'ana iz Sandžaka koja je svoj hifz potvrdila pred komisijom za hifz Mešihata Islamske zajednice u Srbiji.

Njen muhafiz je hfz. Irfan Malić, direktor Škole Kur'ana Časnog u Novom Pazaru.
Hafiza Amela Aličković je hifz polagala deset dana pred Komisijom, učeći svaki dan po tri džuza (60 stranica) Kur'ana napamet. Komisiju su sačinjavali hfz. Irfan Malić, hfz Abdurrahman ef. Kujević, hfz Almir Pramenković i hfz. Bajram Ajeti. Hafiska dova najmlađog sandžačkoj hafizi će biti upriličena u četvrtak, 22.12., u Altun Alem džamiji, pa se pozivaju svi koji vole Kur’an da prisustvuju ovoj svečanosti.

Povodom ovog radosnog događaja smo napravili kraći razgovor sa Irfanom Malićem, muhafizom (učiteljem) najmlađe hafize iz Sandžaka.

„Cijela Islamska zajednica treba biti ponosna na hafizu Amelu, koja je osvjetlala naš obraz i na svjetskim takmičenjima u učenju Kur'ana. Radi se o izuzetno vrijednoj i odgovornoj djevojci koja je za samo dvije i pol godine naučila cijeli Kur'an napamet i položila ispit pred Komisijom. Ona je i prva djevojka koja je položila hifz pred našom Komisijom. To je velika pobjeda i uspjeh ne samo mlade hafize, već i njenih najbližih, porodice, roditelja, ali i Škole Kur'ana Časnog koja pokazuje rezultate uspješnog rada. Naš cilj je da u budućnosti još mnogo mladih djevojaka i mladića nauče i zavole Kur'an, i da svoje znanje stave na raspolaganje našoj zajednici. Kao njen muhafiz, mogu reći da mi je bila čast što sam imao takvu učenicu, kao što je hafiza Amela, što sam bio uz nju na ovom divnom putu i prisustvao završnom činu polaganja hifza.“, istakao je hafiz Malić.

Ovim putem želimo čestitati Ameli Aličković, najmlađoj hafizi u Sandžaku, moleći Allaha da obilato nagradi nju, njenu porodicu i muhafiza, i da ih učvrsti na putu dobra i učenja Kur'ana. 

Izvor: www.akos.ba

 

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine