digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Sarajevo: Učenica mekteba stekla titulu hafize Časnog Kur'ana

Autor: E.S. Februar 05, 2017 0

Danas nakon podne-namza u Begovoj džamiji proučena je hafiska dova za djevojčicu Dženisu Pleh, koja je, stekavši diplomu hafize, jedna od tri najmlađe hafize u BiH

Hafisku diplomu uručio je izaslanik reisu-l-uleme Nusret-ef. Abdibegović, direktor Uprave za vjerske poslove, a pored njega prisutnima su se obratili: Mensur Malkić, direktor Gazi Husrev-begove medrese, Ferid-ef. Dautović, glavni imam MIZ Sarajevo i Abdulgafar-ef. Velić, izaslanik muftije sarajevskog. 

Dženisa Pleh je kćerka Amela i Saime, rođena u Sarajevu 2001. godine. Od svoje šeste godine je učenica mekteba Aneks kod imama Asim-ef. Hubijara. Nekoliko puta je predstavljala svoj mekteb na takmičenjima, gdje je ostvarila zapažen rezultat. Već u trećoj godini mekteba počela je učiti Kur'an, a s mlađom sestrom je ubrzo naučila suru Ja-Sin, nekoliko ašereta i kasnije Amme džuz.

Hifz je počela učiti kod hafize Mahire Vlajčić, a za oko 20 mjeseci cijeli hifz je savladala uz pomoć muhaffiza Mensud-ef. Đulovića, imama u džematu Dobrinja III. Ispit pred Komisijom Rijaseta položila je 19. decembra 2016. Učenica je devetog razreda osnovne škole Mehemdalija Mak Dizdar u Sarajevu. 

 

Cijeli izvještaj u narednom broju Preporoda od 15. februara

 

 

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine