50godina.jpg
digitalbanner-naslovna7.jpg

Mevlud u Ferhadiji: Ferhadija plijeni svojom ljepotim

Autor: Decembar 23, 2015 0

Centralna mevludska svečanost za područje Rijaseta IZ, održana je u utorak 22. decembra 2015. godine u Ferhadiji džamiji u Banjoj Luci, poslije akšam-namaza

 

Reisu-l-ulema Husein Kavazović  prisustvovao je  na centralnoj manifestaciji povodom 12. Rebiu-l-evvela, rođendana poslanika Muhammeda a.s., koji je održan u Ferhadiji u Banjoj Luci. "Ferhadija plijeni svojom ljepotim. Drago mi je da smo uspjeli da je obnovimo i vratimo Ferhadiju ovom gradu, koga volimo i u koji rado dolazimo. Nadam se da će ova, kao i druge naše bosanske džamije i dalje nastaviti slati poruke dobra među ljudima, mira i poštovanja. To je njena funkcija uvijek bila i nadam se da će ona ponovo zauzeti ono mjesto koje je bilo izgubljeno njenim rušenjem i slati te važne poruke za sve nas",  rekao je reisu-l-ulema Kavazović. 

Zejnil Latifović, rekao je da je za njega kao vjernika ovo poseban dan, posebno odabrana noć u kojoj muslimani u BiH, ali i u čitavom svijetu evociraju svoje uspomene na poslednjeg Božijeg poslanika Muhammeda, a. s.

 "Inače čovjeku je u prirodi da sve značajnije datume u svojoj povijesti, u svom životu, a pogotovo lijepe, obilježava na poseban način, a ovo je opet jedan poseban momenat za vjernike, za muslimane, jer je na ovaj dan današnji rođen poslanik Muhammed i kroz ovu manifestaciju mevluda, kroz učenje mevluda ilahija, kasida, kur'anskih ajeta, spominjanja hadisa Božijeg poslanika Muhammeda, mi u stvari evociramo svoje uspomene na poslanika Muhammeda, na njegov život, plemenitu misiju, podsjećamo se na ono šta je bio njegov cilj i svrha njegovog dolaska na ovaj svijet. Pokušavamo svoje živote uskladiti s njegovom plemenitom misijom, s njegovim preporukama koje je ostavio nama u amanet", kazao je Latifović.

 U programu su učestvovali hor Gazi Husrev-begove medrese iz Sarajeva, hfz. Mensur Malkić, hfz. Šaban Burhan i hfz. Sulejman Bugari.

© 2017 Preporod All Rights Reserved. Implemented by HudHudPro - Video produkcija