digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

SVJETSKI SAMIT MUSLIMANSKE ULEME U ŠANLIURFI (TURSKA)

Autor: S.M. Mart 09, 2017 0

U periodu od 3-5. marta 2017., u gradu Šanliurfa koji se nalazi na jugoistoku Turske, odžan je međunarodni samit muslimanske uleme, pod motom: "SVJETSKA PORUKA ISLAMA: MIR, PRAVDA, SLOBODA."

Samit je organizarala Uprava za vjerska pitanja Republike Turske u koordinaciji sa Univerzitetom Harran i Ministarstvom obrazovanja i kulture Republike Turske.

U radu ovog značajnog skupa koji je trajao tri dana učestvovali su brojni islamski učenjaci iz raznih dijelova svijeta, a iz Bosne i Hercegovine na skup su pozvani reis-ulema Islamske zajednice u BiH dr. Husejn Kavazović i prof. dr. Safvet Halilović, profesor na Islamskom pedagoškom fakultetu Univerziteta u Zenici. Reis Kavazović je održao govor na svečanom otvaranju samita, a prof. Halilović je imao referat na temu: "Islamofobija, razlozi i mogućnosti njenog suzbijanja."

Na ovom samitu koji je održan pod pokroviteljstvom predsjednika turskog Diyaneta (Rijaseta Islamske zajednice u Turskoj) šejha prof. dr. Mehmeda Gormeza i valije (guvernera) pokrajine Šanliurfa gospodina Gungora Azima Tune, razmatrana su mnoga pitanja koja se tiču problema muslimanskog ummeta. Naglašeno je da islam u svim svojim naučavanjima, generalnim i parcijalnim, promovira mir, suživot, pravdu, slobodu i druge univerzalne ljudske vrijednosti i da ne postoji ni jedan osnov po kojem bi se on mogao dovoditi u vezu sa terorizmom i ubijanjem nevinih ljudi.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine