digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Upriličen susret 27. generacije alumnista FIN-a

U subotu 11. marta na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu bio je upriličen susret vrijedne generacije svršenika koji su studirali od 2002. do 2006. godine.

Susretu je prisustvovalo 16 bivših studenata a došli su iz šest zemalja. Povezani bratskim vezama iz studenstkih dana mnogi su prešli veliki put da bi se nakon 10 godina susreli sa kolegama. Organizatori i domaćini bili su alumnisti koji žive i rade u Sarajevu.

Nakon okupljanja u jutarnjim satima uslijedio je prijem kod dekana prof. dr. Zuhdije Hasanovića a u prisutvu prof. dr. Jusufa Ramića i Mujesire Zimić-Gljiva. Dekan je upoznao alumniste sa trenutnim aktivnostima Fakulteta te planovima za budućnost a razgovaralo se o načinima primjene naučenih sadržaja i njihovim kompatibilnostima sa potrebama na terenu. Kroz razgovor došlo se do ideje o organiziranju godišnjeg kongresa svih alumnista Fakulteta. Nakon prijema uslijedio je zajednički ručak u restoranu Fakulteta gdje su svi alumnisti u kratkim crtama prezentirali svoj rad i djelovanje u posljednjih deset godina. Poslije toga obavljen je podne-namaz u mesdžidu Fakulteta te pručena sura „Jasin“ i dova trojici profesora koji su predavali ovoj generaciji a koji su preselili na Ahiret, prof. dr. Ibrahimu Džananoviću, prof. dr. hfz. Fadilu Fazliću i prof. dr. Munibu Maglajliću. 

Na kraju je u amfiteatru Fakulteta prezentiran kratki video koji sadrži preko stotinu slika od početka do kraja studija. Video je evocirao uspomene i pobudio emocije te svjedočio tragu vremena podsjećajući na dječačka lica bivših studenata ali i mladost njihovih profesora.

Bila je ovo generacija studenata koju su krasili harmonični odnosi a koji su jačali kako na Fakultetu tako i na nekoliko zajedničkih putovanja, posebno na studijskom putovanju u Kairo.

Možemo biti sretni što se ova ideja realizirala, što se studenti vraćaju svome rasadniku znanja, što se raduju ponovnom susretu sa svojim profesorima ali i da profesori i dalje imaju vremena za njih te da se zajedničkim radom još više unaprjeđuje najbolji islamski fakultet u Evropi.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine