digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Takmičenje za nivo Muftijstva travničkog

Autor: April 24, 2017 0

U nedjelju, 23. 04. 2017. godine u Jajcu je održano XX mektebsko takmičenje na nivou Muftijstva travničkog. Takmičenje se odvijalo u dvije discipline: opće znanje i kiraet te dvije kategorije: mlađi uzrast (do 6 razreda) i stariji uzrast (7 do 9 razred). Učešće na takmičenju uzela su 32 takmičara koji su osvojil prva mjesta na nivou 8 medžlisa Muftijstva travničkog.

 

Komisiju za pregled testova iz općeg znanja sačinjavali su sekretar Muftijstva, predsjednik, i svi glavni imami medžlisa Muftijstva travničkog, dok su komisiju za kiraet sačinjavali hfz. Ibrahim-ef. Bektaš, predsjednik, hfz Salih-ef. Haseljić i hfz. Mahir-ef. Ramić. Supervizor takmičenja bio je muftija travnički dr. Ahmed-ef. Adilović.
Prijava kandidata za takmičenje počela je u 9:00sati u džamiji Esme Sultanije u Jajcu. Domaćin MIZ Jajce se potrudio da obezbijedi doručak svim takmičarima, njihovim roditeljima, muallimima i članovima komisije.
Nakon uvodnih napomena sekretara Muftijstva, Rešad-ef. Lende i sekretara MIZ Jajce, Senad-ef. Hadžića, vezanih za takmičenje i predstavljanja komisije iz kiraeta pristupilo se samom takmičenju. Komisija za kiraet ispitivala je djecu iz mlađe i starije kategorije u džamiji Esme Sultanije, dok je testiranje djece iz testa općeg znajaa u obje kategorije održano u Šamića džamiji.
Po završetku testiranja i ispitivanja iz kiraeta pristupilo se zbrajanju rezultata i pripremanju diploma i nagrada pobjednicima. Nakon podne namaza i uvodnih riječi domaćina takmičenja glavnog imama MIZ Jajce Zehrudin-ef. Hadžića, sekretar Muftijstva je pročitao imena pobjednika. Nagrade pobjednicima su uručili Zehrudin-ef. Hadžić kao domaćin, Ferid-ef. Huseinbašiš, glavni imam MIZ Busovača, Esad-ef. Slipac, glavni imam MIZ Donji Vakuf te muftija travnički dr. Ahmed-ef. Adilović.

Pobjednici u kategoriji test općeg znanja za mlađi uzrast su:

1. mjesto, Zec Enis iz džemata Vesela, MIZ Bugojno, muallim Kemal-ef. Tokmić sa osvojenih 57 bodova,
2. mjesto, Keljić Belmin iz džemata Turbe - stara džamija, MIZ Travnik, muallim Adis-ef. Zelkanović, sa osvojenih 55,5 bodova i
3. mjesto, Sijah Amna iz džemata Grad, MIZ Novi Travnik, muallim Salih-ef. Zukić, sa osvojenih 53 boda.
Pobjednici u kategoriji test općeg znanja za stariji uzrast su:

1. mjesto, Hodžić Amela iz džemata Bukovci, MIZ Busovača, muallim Eldin-ef. Buljina sa osvojenih 57 bdova,
2. mjesto, Kasum Lejla iz džemata Kasumi, MIZ Jajce, mullima Nisveta Kasum, sa osvojenih 56,5 bodova i
3. mjesto, Dautović Faris iz džemata Maline, MIZ Travnik, muallim Merzuk-ef. Grabus, sa osvojenih 55 bodova.
Pobjednici u kategoriji Kiraet za mlađi uzrast su:

1. mjesto, Imamović Tahir iz džemata Karadže, MIZ Bugojno, muallim Adnan-ef. Jusufspahić, sa osvojenih 58.5 bodova,
2. mjesto, Šošić Jusuf iz džemata Voljevac, MIZ Gornji Vakuf, muallim Admir-ef. Malanović sa osvojenih 57,83 boda i
3. mjesto, Avdić Ubejdullah iz džemata Lonđa, MIZ Donji Vakuf, muallim Samir-ef. Ahmić, sa osvojenih 57,16 bodova.
Pobjednici u kategoriji kraet za stariji uzrast su:
1. mjesto, Baltić Elvedin iz džemata Maline, MIZ Travnik, muallim Merzuk-ef. Grabus, sa osvojenih 58,83 boda
2. mjesto, Mujkanović Emina iz džemata Lupac, MIZ Vitez, muallim Almedin-ef. Mešković, sa osvojenih 56,10 bodova i
3. mjesto, Grizić Ahmed iz džemata Grad, MIZ Novi Travnik, muallim Salih-ef. Zukić, sa osvojenih 54,50 bodova.
U ekipnom plasmanu prvo mjesto zauzeo je Medžlis Travnik, drugo mjesto Medžlis Bugojno, dok je treće mjesto zauzeo Medžlis Vitez.
Pored vrijednih novčanih nagrada i knjiga koje je obezbijedilo Muftijstvo uz pomoć medžlisa, domaćin takmičenja MIZ Jajce uz pomoć sponzora obezbijedio je vrijednu nagradu "tablet" za prva mjesta u sve četiri kategorije, a za sve ostale takmičare i članove komisija DVD Kur'an.
Nakon uručivanja nagrada prigodnim vazi nasihatom prisutnima se obratio muftija travnički dr. Ahmed-ef. Adilović i čestitao svim takmičarima, a posebno pobjednicima naglasivši da su pokazili zavidno znanje.
Završno ašere proučio je Baltić Elvedin, pobjednik u kategoriji kiraeta za stariji uzrast, a dovu je proučio mr. Salih-ef. Indžić, glavni imam MIZ Travnik. Nakon svečanog uručivanja nagrada domaćin je obezbijedio i ručak za sve učesnike, njihove muallime, roditelje i članove komisija.
Muftijstvo travničko na finalnom takmičenju na nivou Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini predstavljat će, ako Bog da: Zec Enis, Hodžić Amela, Imamović Tahir i Baltić Elvedin. Svim učesnicima čestitamo na pokazanom znanju, a predstavnicima na nivou Rijaseta uspjeh u predstojećem takmičenju. Posebna zahvala i čestitke na uspješno organizovanom 20. mektebskom takmičenju na nivou Muftijstva travničkog idu domaćinu MIZ Jajce na čelu sa glavnim imamom Zehrudin-ef. Hadžićem.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine