50godina.jpg
digitalbanner-naslovna7.jpg

Ustavni sud IZ: Svi predmeti riješeni u roku

Autor: M.K. Mart 02, 2016 0

Ustavni sud Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini održao je 1. februara, 2016. godine, svoju redovnu sjednicu na kojoj je analizirao svoj prethodni rad u vremenu od 29. decembra, 2014. kada je održao svoju prvu i konstituirajuću sjednicu pa do kraja 2015. godine.

Kako je saopćeno u informaciji o radu Ustavnog suda Islamske zajednice, na svojoj prvoj sjednici, na osnovu Pravilnika o radu, sudije ovog tijela su izabrale predsjednika, te zamjenika predsjednika i imenovale sekretara Suda. Za mandatni period u trajanju od šest godina, počevši od 29. decembra, 2014. godine Ustavni sud IZ u BiH će raditi u slijedećem sastavu: prof. dr. Fikret Karčić, predsjednik Suda, Husein Smajlović, zamjenik predsjednika, prof. dr. Sulejman Topoljak, sudija , doc. dr. Vedad Gurda, sudija, Sabahudin Hajdarević, sudija, i Nurif Herić, sekretar Ustavnog suda.

U periodu od osnivanja 29. decembra, 2014. do kraja 2015. godine Ustavni sud je održao šest redovnih sjednica na kojima je doneseno 28 zaključaka, jedno mišljenje, jedan odgovor, jedno rješenje i pet odluka. U toku 2015. godine, Ustavni sud je zaprimio 30 predmeta i sve riješio u roku i na vrijeme. Većina zahtjeva koje je Ustavni sud razmatrao odnosila se na provedene izbore u Islamskoj zajednici u decembru, 2014. godine. Također, na svojoj prvoj redovnoj sjednici u februaru, 2015. godine, Ustavni sud je prihvatio prijedlog Uprave za pravne i administrativne poslove Rijaseta IZ u BiH o održavanju savjetovanja o značaju normiranja i važnosti administracije u Islamskoj zajednici, s posebnim osvrtom na normativna akta Islamske zajednice. Savjetovanje je održano zajedno sa Upravom za pravne i administrativne poslove Rijaseta.

 

 

 

 

 

 

© 2017 Preporod All Rights Reserved. Implemented by HudHudPro - Video produkcija