digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Džematlijke posjetile Vlasenicu

Autor: Hasiba Saračević Maj 17, 2017 0

13.5. 2017 . godine, Odjel za brak, porodicu i ženski  aktivizam Muftijstva tuzlanskog organizirao je posjetu  džemaatu Cerska  pri Mežlisu Vlasenica .  Svrha posjete je podrška herojskoj borbi povratnicima, razgovor o trenutnom stanju  i problemima s kojima se ovaj i ostali džemati susreću

Na šehidskom mezarju Rakita ,  dočekao nas je Glavni imam Medžlis a Vlasenica Nurdin ef. Grahić  koji se obratio prisutnima i vrlo suptilno, jasno   govorio o stradanju Bošnjaka na ovim prostorima , trenutnoj situaciji te njegovoj i borbi  džematlija Vlasenice da   opstanu na ovim prostorima a statistike pokazuju da  opstaju samo najhrabrijI. Istog dana  poslije podne namaza  pročiće tevhid za stradale žrtve iz Zaklopače, naveo je Gl. imam Gragić.

Nakon Šehidskog mezarja Rakita   u Vlasenici uputili smo se prema spomen česmi u Cerskoj  gdje smo proučili Jasin i Fatihu za   ubijene stanovnike Cerske.

Toplu dobrodošlicu iskazali su nam mladi bračni par Jusupović , imam džamije Cerska   Muamer Jusupović i njegova supruga Edina Husić- Jusupović koji su se obratili prisutnima i zaželjeli nam dobrodošlicu uz riječi iskrene zahvalnosti.

Pogledali smo film ,,Herojska Cerska''  u kojem je na neprevaziđen način predstavljena kraća historija ovog mjesta kao i njen narod i njihova divovska borba za očuvanje svoga ognjišta a time  i vrata Bosne.

Proučen je tevhid, zikr za  stradale, poklonjene su četiri hatme koje su proučile koordinatorice i njhove džematlije kao i 322 Jasina.  Prisutnima se obratila koordinatorica Muftijstva tuzlanskog koja se osvrnula na emanet , brigu o zajednici  , jačanju identiteta i samosvijesti o  vjeri, narodu , domovini.

Ljepotica , nova džamija  punog srca nas je prihvatila u svoj zagrljaj kao i dobrodušne džematlije koje su nas impresionirale i zastidjele svojim dočekom .

Prisutnima se obratila jedna od preživjelih heriona  Kadira Nukić  koja je izgubila dvoje malehne djece i nogu u  surovoj agresiji i smogla snage da se bori i dalje i nama preporuči isto.

Hadžija Lutvo I njegov sin Zulfo koji su se potrudili da  ostane zapisan bar djelić strahota i tortura kroz koje je prošao  ovaj narod. Tako su nam čitali stihove iz njihove dvije nedavno izdate knjige ''Enklava Cerska'' Zulfo Ahmetović'' i Podrinjska ratna hronika'' Lutvo Ahmetović.

Predramazanske hedije koje smo pripremili za ovaj narod podijelili smo a vratili se obogaćeni mnogo više , snagom vjerom i divnim insanima  herojske Cerske.

U ovom hairli djelu učestovale su predstavnice sljedećih medžlisa; Brčko, Samira Smajlović kojoj se pridružila i supruga i sin Gl imama iz  Brčkog  Mustafe ef, Gobeljića,  Odžak, Indira Kusur sa  džematlijkama, Kladanj , Hata Čamdžić sa džematijkama ,  Banovići ,  Medhija Husić, Muamedbegović sa prijateljicom te Hasiba Saračević sa učenicama mekteba za cjeloživotno učenje ,, Lukavac Grad '' pri medžlisu Puračić. Akciju su podržale  koordinatorice medžlisa Tuzla Elmedina Osmić- Brzović i Amina Karić, koordinatorica medžlisa Puračić

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine