digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif
×

Upozorenje

JFolder: :files: Putanja nije direktorij. Putanja: [ROOT]/images/SEMINAR

×

Obavijest

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/SEMINAR

Seminari Uprave za vanjske poslove i dijasporu

Autor: M. Mehmedović-Mulalić Juli 21, 2017 0

Uprava za vanjske poslove i dijasporu u sklopu svojih redovnih aktivnosti realizira projekat „Islamska zajednica u suočenju sa raznim vrstama ideologija  - Imamski poziv i izazovi savremenih ideologija“. Riječ je o višednevnom tematskom seminaru za koordinatore za saradnju sa nevladinim organizacijama pri muftijstvima i medžlisima.

Drugi seminar na ovu temu sa koordinatorima medžlisa iz muftijstava Banja Luka, Zenica i Travnik realiziran je u hotelu „Pahuljica“ na Vlašiću od 17 – 19. 7.  Cilj ove edukacije je upoznati koordinatore sa izazovima i tendencijama različitih interpretacija islama i savremenih ideologija koje mogu uticati na tradicionalno poimanje i prakticiranje islama bosansko-hercegovačkih muslimana.

Seminaru je prisustvovalo 20 koorodinatora iz medžlisa navedenih muftijstava. Treći dan seminara 19. 7. prisutnima se obratio direktor Uprave za vanjske polsove i dijasporu Razim ef. Čolić koji je tom prilikom  podjelio certifikate polaznicima seminara, te ukazao na važnost i potrebu praćenja ideoloških trendova savremenih ideologija u našem društvu koji se najčešće manifestiraju preko raznih organizacija i udruženja nastojeći pridobiti što veći broj pristalica. „Mi ne smijemo spavti i ne pratiti ono što se dešava oko nas, moramo kao zajednica preuzeti inicijativu i ponuditi kroz naše programe adekvatan sadržaj koji će naše članove i pripadnike odvratiti od ideologija koje se nude u jednom otvorenom društvu kroz razne organizacije i pokrete. Također, ova eduakcija koordinatora predstavlja i jedan vid rada na prevenciji svih vidova radikalizacije u našem društvu i mi kao Uprava ćemo nastojati adekvatno educirati koordinatore kako da prepoznaju i na pravilan se način nose sa izazovima na terenu“, istakao je direktor Čolić. Pored redovnih predavača na ovom seminaru se obratio i direktor Konrad Adenauer fondacije dr. Karsten Dummel koji je o iskustvima vjerskih zajednica u DDR-u. Tom prilokom saradnik Fondacije Elvis Kondžić predstavio je mogućnosti saradnje sa KAS-om.

Također, seminar su posjetili i travnički i banjalučki muftija. Planirano je da u narednom periodu  istu edukaciju prođu i koordinatori iz ostalih muftijstava. Pored ove edukacije u toku spomenutog projekta planirane su i druge aktivnosti koje će imamima – koordinatorima pomoći u radu.

{gallery}SEMINAR:::0:0{/gallery}

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine