digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Počela je Rijasetova akcija nabavke kurbana od povratnika

Autor: E.S. Novembar 30, -0001 0

Kako bi se na vrijeme obezbijedio tačan broj kurbana, počela je akcija u kojoj građani mogu kupiti kurbane od povratnika

Rijasetova akcija organiziranog klanja kurbana kroz institucije Islamske zajednice, iz godine u godinu, postala je projekat koji uz izvršavanje ovog vjerskog obreda, pored ostalog, jača povratak i opstanak Bošnjaka na njihovim ognjištima. Stoga, ovaj projekat je, može se reći, od nacionalnog značaja za Bošnjake. Naime, ovom akcijom nastoji se kupiti raspoloživi broj kurbana od povratnika u manji entitet te meso ujedno i podijeliti na ovom području.
U 2016. godini Rijaset je prikupio 213.000 kg mesa. Od ovoga je 109.714 kg mesa podijeljeno na 76 pravnih subjekata, od narodnih kuhinja, domova do obdaništa, centara za liječenje od narkotika itd. Tako da su meso dobili Emmaus Doboj –Istok, obdaništa u Konjicu i Jablanici, studentski domovi u Sarajevu i Mostaru, Narodna kuhinja i Udruženje gluhih i nagluhih u Zenici, Udruženje građana cerebralne paralize u Goraždu, Centar za posebne potrebe u Rogatici, Udruženje Roma Kakanj i drugi.
I ove godine akcija objezbjeđenja, klanja i podjele kurbanskog mesa vršit će se na sličan način, tako što će se kurbani nabaviti od uzgajivača stoke iz povratničkih mjesta, a ostatak potrebnog mesa od Bošnjaka iz drugih krajeva BiH.
Na posljednjoj sjednici Rijaseta određena je i cijena kurbana za 2017. godinu u istom iznosu kao i za prošlu godinu, tj. 350 KM, dok će za dijasporu iznositi 180 eura, odnosno 210 USD. Instrukcija o uplati može se naći u ovom broju Preporoda.
Rukovodilac Odjela za ekonomske poslove Bilal Memišević apelirao je na sve vjernike da obrate pažnju kako skladište kožice kurbana, jer svake godine brojne kožice se bace uslijed nestručnog rukovanja prilikom klanja kurbana, kada se mnoge kožice isijeku do stanja neupotrebljivosti. “I kožice su dio kurbana, stoga molimo sve vjernike da obrate pažnju da ne oštete suviše kožice. Također, i u septembru najavljuju toplo vrijeme i važno je da se upotrijebi dosta soli prilikom skladištenja kožica, odnosno donošenja na mjesto sakupljanja kožica“, kazao je Memišević.
Određeni vjernici nastoje dati novac hadžijama da im uplate kurbane u Mekki, međutim treba biti svjestan da je meso potrebno, ako ne i potrebnije, bh. građanima te da se uplatom ovih kurbana ekonomski pomažu povratnici koji se bave stočarstvom često kao jedinim izvorom prihoda.

 

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine