digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

FIN: Počela Međunarodna konferencija „Islamsko obrazovanje u Evropi“

Autor: Nedim Botić Septembar 15, 2017 0

Na Fakultetu Islamskih nauka u Sarajevu je u četvrtak, 14. septembra, svečano otvorena međunarodna naučna konferencija o temi „Rethinking Islamic Education in Europe/Islamsko obrazovanje u Evropi“ kao najvažniji događaj u okviru obilježavanja 40. godine rada ovog fakulteta

Otvaranju konferencije prisustvovao je reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH dr. Husein ef. Kavazović, dekan FIN-a Zuhdija Hasanović, brojni profesori ovog fakulteta, studenti i intelektualci.

Konferencije će trajati tri dana, od 14. do 16. septembra. Na konferenciji će učešće uzeti 25 izlagača (Anas Al-Shaikh- Ali, Enes Karić, Tuba Isik, Mirza Mahan, Fahimah Ulfat, Amena Shakir, Beddy Ebnou, Elmira Akhmetova, Kenan Musić i dr.) iz 11 zemalja svijeta (USA, Malezija, Turska, Velika Britanija, Njemačka, Belgija, Austrija, Ukrajina, Bugarska, Finska, Bosna i Hercegovina). Svoje će radove izložiti na sedam panela o različitim temama.

Organizator konferencije je Fakultet islamskih nauka Univerziteta u Sarajevu u saradnji s Međunarodnim institutom za islamsku misao, Fakultetom islamskih nauka Univerziteta u Istanbulu, Fakultetom islamskih i humanističkih nauka Međunarodnog univerziteta u Maleziji, te Centrom za napredne studije iz Sarajeva.

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović je u uvodnom obraćanju istakao da je najvažnije pitanje s kojim se susreću evropski muslimani upravo njihova svijest o međusobnoj saradnji i upućenosti jednih na druge. Islamsko obrazovanje je zasigurno, po njegovim riječima, jedan od glavnih kanala transmisije cjelovite slike svijeta što je muslimani grade na vrelima iz kojih crpe spoznaju o sebi.

„Poznata je istina da se ništa na ovom svijetu ne može utemeljiti bez čovjeka kao što se ništa ne može sačuvati bez institucija i ustanova. To ujedno otvara niz pitanja kao što su: koji je naš koncept i vizija, šta su naši ciljevi i koje su vrijednosti i vrela na kojima počiva naš evropski muslimanski identitet“, rekao je reisu-l-ulema.

Tokom otvaranja konferencije, pozdravnim govorima se još obratili i prodekan za nastavu Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu Ahmet Alibašić, dekan Zuhdija Hasanović i predstavnik Međunarodnog instituta za islamsku misao Beddy Ebnou.

Prof. dr. Zuhdija Hasanović, dekan FIN-a, je u izjavi za Preporod naglasio značaj održavanja ove konferencije kao bitnog sadržaja kojim se obilježava jubilej Fakulteta. Dodao je da je FIN protekle godine održao seminar na sličnu temu, sa ciljem upoznavanja sa sistemom obrazovanja i nastavnim planovima i programima u Evropi.

„Želimo da govorimo o vizijama i na koji način može govoriti o jedinstvenoj viziji islamskog obrazovanja u Evropi. Očekujemo da ovo bude kontinuiran proces saradnje, i da ova uvodna okupljanja prerastu u fazu iniciijacije aktivnosti koje vode ka ujedinjavanju obrazovnih sistema, uspostavljanju zajedničkih studijskih programa, boljoj razmjeni studenata i nastavnog osoblja“, izjavio je dr. Hasanović.

Jedna od učesnica na Konferencije je i mr. Aylaa Ebbiary, doktorand na Odsjeku za antroplogiju Škole orijentalnih i afričkih studija (SOAS) pri Univerzitetu u Londonu. U razgovoru za portal Preporoda, naglasila je da ova Konferencija veoma relevatna za njen naučni rad, koji istražuje različite modele islamskog visokog obrazovanja. To je sjajna prilika da ovdje prezentuje svoj rad, dobije povratne informacije o vlastitom istraživanju, ali i da sazna i drugačije perspektive i iskustva drugih istraživača.

„Bila sam na više konferencija, ali mahom u Zapadnoj Evropi, a njihov se narativ toliko razlikuje od onoga u Centralnoj i Istočnoj Evropi. Muslimanske zajednice na Zapadu su u porastu, veoma su glasne i aktivne, ali sve pokušavaju da urade od nule, od početka, kao da ništa nije bilo prije njih. Smatram da trebamo učiti od muslimana Centralne i Istočne Evrope, jer su ovdje puno duže nego mi na Zapadu, i mi trebamo dosta toga naučiti o vašim iskustvima. Posjetila sam BiH i prije, veoma mi se dopada ovdje, volim Sarajevo, prelijep je grad. Mislim da možemo puno naučiti od vas“, istakla je mr. Aylaa Ebbiary.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine