digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Reisu-l-ulema: Govorite pravo ili šutite

Autor: Septembar 18, 2017 0

U subotu, 16. septembra, svečano je otvorena džamiju džematu Brežani, Medžlis Kakanj

Islamski centar i džamija u džematu Brežani otvoren je u prisustvu nekoliko hiljada vjernika iz Sarajevskog i Zeničkog muftijstva, a čast da prvi otvori vrat anove džamije pripala je Elvedinu Velispahiću Fahri. Džemat Brežani je jedan od većih džemata s oko 400 domaćinstava i svojim aktivnostima je imao potrebu za jednom velikom džamijom s pratećim objektima o čemu su govorili imama džamije Faruk Agić i predsjednik Građevinskog odbora Mehmedalija Velispahić.  Glavni imamaMIZ Kakanj Sulejman Čeliković je kazao da je ovo još jedan u nizu objekata Medžlisa, koji će biti sjedište i vjerskog, ali i kulturnog i edukativnog sadržaja za sve generacije. Prisutnima su se obratili i gvardijan Samostana u Kraljevoj Sutjesci fra Željko Brkić, načelnik Općine Kakanj Nermin Mandra, muftija sarajevski Enes ef.  Ljevaković i reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović. 

"Danas se zajedno radujemo ovom događaju. Sa nama su braća pravoslavci i katolici. To je naša tradicija jer ovo je Bosna i uvijek je takva bila i takva treba da ostane...“, poručio je reisu-l-ulema Kavazović, koji se osvrnuo i na nedolične komentare o muslimanima u BiH. “Neki nam šalju teške riječi. Bosanskohercegovačke muslimane okrivljuju za ono što među njijma nikada nije bilo. Odbacujemo to. Ne želimo nikome nikakvo zlo... Onima koji o bosanskim muslimanima govore ružno želimo kazati: govorite pravo ili šutite“, poručio je reisu-l-ulema Kavazović. 

Islamski centar sa džamijom u Brežanima sadrži 1043 m² zatvorenog prostora, a pored prostora za klanjanje nalaze se i abdestahne, musafirhana, vakufski stan, poslovni prostori itd.

U izgradnji džamije su učestvovala i 1373 vakifa. U toj brojci nalaze se i 182 vakifa koji su uplatili 1000 do 3000 maraka, 84 vakifa dalo je 3000 do 10.000 maraka, a 17 vakifa dalo je više od 10.000 maraka. 

 

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine