digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Bugojno: Održan šehidski mevlud u džematu Karadže

Autor: Adnan-ef. Jusufspahić Oktobar 09, 2017 0

U nedjelju, 24.09.2017.god, u prepunoj džamiji u Karadžama, MIZ Bugojno, održan je VII tradicionalni šehidski mevlud. Veliki broj džematlija je pokazao da nisu zaboravili šehide, njihovu žrtvu za Islam, domovinu, kao ni svoju tradiciju.

Tradicija ovog mevluda je kratka, svega sedam godine, ali je primjetno da se iz godine u godinu interesovanje za isti povečava i to nam daje za pravo da se nadamo da će ovaj mevlud, ako Bog da, imati dugu tradiciju.

Šehidski mevlud u Karadžama je jedan u nizu šehidskih mevluda koji se održavaju na području Medžlisa Bugojno. Nakon klanjanja podne-namaza, mevludsku svečanost je započeo uvodnim obraćanjem mjesni imam Adnan ef. Jusufspahić, koji je poselamio sve prisutne, goste i zvanice te poseban selam uputio svim šehidskim porodicama.

Nakon obraćanja mjesnog imama uslijedilo je izvođenje mevludskog programa kojeg je izveo hor džemata Karadže. Prisutne džematlije su zaista mogle uživati u prelijepoj izvedbi ovoga hora. Mevludskoj svečanosti su prisustvovali, glavni imam Medžlisa B. Kostajnica Haris ef. Ahmić, kao i imami MIZ Bugojno.

Poslije završetka mevludskog programa prisutnima se obratio glavni imam Medžlisa B. Kostajnica Haris ef., koji je poselamio predstavnike šehidskih i boračkih udruženja, šehidske porodice, imame MIZ Bugojno, kao i sve prisutne džematlije koji su svojim prisustvom uveličali ovaj ibadet. Svojim nadahnutim govorom je ukazao na važnost čuvanja uspomene na šehide koji dadoše najvrednije (svoje živote) za dini Islam, domovinu i tradiciju. Nakon obraćanja Haris ef., dovu je proučio Abdulaziz ef. Hodović. Na kraju programa mjesni imam je poselamio sve prisutne zahvalivši im na njihovom dolasku i podršci, te pozvao prisutne na kahvu i kolač.


Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine