digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Nastavak posjete reisu-l-uleme projektima IZ i Generalne direkcije vakufa Turske

Autor: Novembar 23, 2017 0

Reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović danas je nastavio obilazak projekata koje Islamska zajednica putem Vakufske direkcije realizira u saradnji sa Generalnom direkcijom vakufa Republike Turske. I danas su u pratnji reisu-l-uleme kao i tokom jučerašnjih posjeta Foči i Čajniču bili dr. Senaid Zajimović, direktor Vakufske direkcije te mr. Mirsad Kalajdžić, šef Odjela za standardizaciju pri Upravi za pravne i administrativne poslove

Tokom današnje posjete reisu-l-ulema je obišao Baščaršijsku džamiju čiji objekat je u fazi rekonstrukcije, zatim studentski dom Fakulteta islamskih nauka koji je u izgradnji te vakufsku stambenu zgradu u sarajevskoj ulici Odobašina čija je izgradnja u toku.
Prilikom posjete Baščaršijskoj ili Havadže Duraka džamiji reisu-l-ulem Kavazović je imao priliku da se susretne sa izvođačem radova kao i sa članovima komisije Generalne direkcije vakufa Turske koji pomno prate sam tok restauracije i rekonstrukcije objekta džamije. Kako je prilikom posjete istaknuto, završetak radova na ovoj džamiji planiran je sredinom naredne godine kada će ova džamija biti u potpunosti obnovljena i restaurirana. Također, investitori su istakli da će u ovoj fazi rekonstrukcije džamija dobiti i potpuno nove abdesthane zajedno sa toaletima koje će biti na usluzi kako musallijama tako i ostalim građanima.

Reisu-l-ulema je danas imao i priliku da se upozna sa dosadašnjim tokom radova na izgradnji studentskog doma Fakulteta islamskih nauka. Naime, u skladu sa planovima novoizgrađeni dom će raspolagati sa preko 4.000m² iskoristivog prostora sa smještajnim kapacitetom za 256 studenata. „Studentski dom je jedan od najznačajnijih projekata čija ideja postoji već dugi niz godina, još od samog otvaranja tadašnjeg Islamskog teološkog fakulteta a danas Fakulteta islamskih nauka. Međutim nikada do unazad posljednjih nekoliko godina nažalost nije postojalo mogućnosti za realizaciju ove ideje. U posljednje vrijeme, prije svega zahvaljujući Generalnoj direkciji vakufa R Turske, dobili smo značajna sredstva koja nam omogućavaju završetak radova i nadamo se da će svi radovi ako Bog da biti završeni početkom nove akademske i da će naši redovni studenti imati potpuni ugođaj za stanovanje, odgojni i rad i sve ono što je potrebno za jedan studentski dom“, kazao nam je dekan Fakulteta islamskih nauka prof. Dr. Zuhdija Hasanović.

Nakon studentskog doma reisu-l-ulema Kavazović posjetio je i vakufsku stambenu zgradu u sarajevskoj ulici Odobašina gdje će na vakufskoj parceli Vakufska direkcija biti izgrađen vakufski objekat sa 5 etaža u ukupnoj površini od 1.775 m2. Planirana je izgradnja 12 stanova i 6 poslovnih prostora, sa pripadajućim garažnim mjestima. Vrijednost projekta izgradnje ovog objekta procijenjena je na više od dva miliona KM. „Očekujemo da izgradnja doma i ove stambene zgrade budu gotovi do mjeseca aprila kada očekujemo posjetu predsjednika Turske g. Tayyipa Erdogana koji će zvanično i otvoriti ova dva projekta“, kazao je direktor Zajimović te dodao: „Ovom prilikom se zahvaljujemo GDV na čelu sa g Adnan Ertemom, zatim truskoj ambasadi kao i Republici Turskoj kao državi i njenom narodu što nam pomažu u obnovi i revitalizaciji vakufa“, poručio je dr. Zajimović te najavio i druge zajedničke projekte u saradnji sa Dikrecijom vakufa Republike Turske u bliskoj budućnosti obzirom da vakufi, kako je istakao, mogu doprinijeti razvoju ne samo Islamske zajednice već i društva općenito.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine