digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Mladi iz sarajevskih srednjih škola: I ovo je patriotizam

Autor: Novembar 27, 2017 0

Mreža mladih: Profesori vjeronauke i učenici sarajevskih srednjih škola različitim aktivnostima obilježili Dan državnosti

Profesori islamske vjeronauke u Kantonu Sarajevo zajedno sa svojim učenicima su na poseban način obilježili Dan državnosti Bosne i Hercegovine. Jedan od ciljeva ove koordinirane akcije profesora islamske vjeronuke jeste pokazivanje patriotizma i na malim običnim stvarima. Tako su učenici sarajevskih srednjih škola zajedno sa svojim profesorima islamske vjeronauke kroz različite ekološke, kulturne, humanitarne, općenito društvene aktivnosti pokazali važan patriotizam.

Povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovine, prof. islamske vjeronauke u JU Gimnazija Dobrinja Semir Salihović organizirao je omladinu iz različitih srednjih škola Kantona Sarajevo da posjete svoju školu u trenutku dok drugi odmaraju kod svojih kuća, te da postave državnu zastavu, a zatim i da se počaste u holu škole ukrašenim plakatima o Danu državnosti.

Učenici JU Prve bošnjačke gimnazije sa svojom profesoricom islamske vjeronauke Remzijom Hurić-Bećirović posjetili su radio BIR na kojemu su u okviru emisije "Moja medresa" učestvovali u plemenitim aktivnostima povodom Dana državnosti BiH.  

Učenici JU Srednje mašinske tehničke škole s profesoricom islamske vjeronauke Aidom Imamović-Terzić posjetili su Narodno pozorište u cilju afirmacije kulture u BiH.

Učenici SŠC Nedžad Ibrišimović Ilijaš s profesoricom islamske vjeronauke Youssef Grbo Šidom očistili su školsko dvorište.

Učenici JU Srednje škole za saobraćaj i komunikacije s profesorom islamske vjeronauke hfz. Lepir Muhamedom upriličili su humanitarnu akciju pod nazivom "Ja znam biti drug". U okviru akcije prikupljena su novčana sredstva i prehrambeni artikli koji će biti podijeljeni socijalno ugroženim učenicima njihove škole, ali i drugim socijalno ugroženim porodicama. 

Učenici JU Druge gimnazije s profesoricom islamske vjeronauke Hadžić Mukeremom i prof. historije Saminom Omanovic upriličili su "Izložbu historijskih knjiga" koje govore o BiH, iz njihove školske biblioteke.

Učenici Srednje medicinske škole Jezero s profesoricom islamske vjeronauke Eminom Dacić pokrenuli su akciju prikupljanja knjiga za školsku biblioteku kako bi obogatili fond. Ovo njihovo djelo smatraju trajnom sadakom i najljepšom vrstom patriotizma zato jer će generacije koje dolaze imati priliku da čitaju i uživaju u izboru knjiga iz školske biblioteke.

Učenici Treće gimnazije zajedno sa svojom profesoricom islamske vjeronauke Grabus Esadom očistili su školsko dvorište. Cilj ovog časa je bio da pokažu kako im je stalo do naše Bosne i Hercegovine.

Učenici JU Željezničkog školskog centra sa svojim profesorom islamske vjeronauke Salihović Semirom su očistili čitav kompleks u i oko škole. Cilj ovog časa vjeronauke bio je ukazati na važnost razvijanja svijesti o čistoj i lijepoj domovini. 

Učenici JU Četvrte gimnazije su čas vjeronauke posvetili Danu državnosti. S profesoricom islamske vjeronauke gospođom Amelom Sidran su tom prilikom citirali hadise Muhammeda,a.s., o domovini, a bazirali su se na hadisu: "Nakon čovjekove smrti sva njegova djela prestaju osim u tri slučaja: ako ostavi trajno dobro djelo (vakuf), znanje kojim se drugi koriste i dobro odgojeno dijete koje se moli za njega." Najviše voli domovinu onaj koji joj doprinosi svojim znanjem i dobrim odgojem. Također, neki od učenika su čas vjeronauke realizovali u Institutu za razvoj mladih Kult na Ilidži uzevši učešće u radionici: "Ovisnosti među mladima". Cilj radinice je bio da se omladini ukaže na važnost zdravog pojedinca kao gradivnog elementa društva. Cilj učenicima ove škole je bio da Dan državnosti dočekaju u krugu zdrave i moralne omladine, koja ce moći preuzeti emanet da izgrađuju našu domovinu. 

Učenici JU Srednje škole poljoprivrede, prehrane, veterine i uslužnih djelatnosti su s profesoricom islamske vjeronauke Lejlom Begović sproveli akciju čišćenja parka ispred zgrade škole. Cilj akcije je bio da se učenicima ukaže da svaki pojedinac prema svojim mogućnostima treba doprinositi boljitku i prosperitetu naše domovine. Jaku i naprednu državu grade vrijedni, obrazovani i savjesni građani, kao što su to svojim radom pokazali ovi mladi ljudi. Budimo patriote i volimo (zalaganjem) svoju domovinu BiH, poručili su nam iz ove škole.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine