digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Nihad Buljubašić: Prvi hafiz džemata Kraševo

Autor: Rašid Orlović Decembar 10, 2017 0

Hafisku dovu proučio je njegov muhaffiz hafiz Nedžad Vehabović, a diplomu je uručio Husein-ef. Smajić, zamjenik reisu-l-uleme. Ovim događajem džemat Kraševo je dobio prvog hafiza. Svečanosti prisustvovali su i muftija zenički Ejub-ef. Dautović, glavni imam Medžlisa Tešanj Fuad-ef. Omerbašić, brojni imami, hafizi i vjernici. Na početku svečanosti sve prisutne je selamio i izrazio dobrodošlicu džematski imam Dževad-ef. Bećirović, te ih upoznao sa biografijom hafiza Nihada i njegovog muhaffiza, ističući da je ovo najsretniji i najznačajniji događaj u džematu od otvorenja džamije 1968. godine. Hafiz Nihad Buljubašić je osamnaesti poslijeratni tešanjski hafiz. Rođen je 1996. godine u Zenici. Sin je Samirov i Amirin. Završio je OŠ „Kulin-ban“ Tešanjka, srednju Mješovitu školu u Tešnju, a danas je redovan student Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta u Tuzli, gdje i živi sa suprugom Aminom, ocem (100% invalid) i mlađim bratom Nahidom. Svoje prve harfove naučio je pred Mustafa-ef. Balićem, muallimom u džematu Tešanjka, a dolaskom u Tuzlu upoznaje hafiza Nedžada Vehabovića pred kojim počinje učiti hifz 2015. godine. Hifz uspješno polaže pred komisijom Rijaseta u periodu od 9.10.2017. godine. Od dosadašnja tri hafiza, kojima je Vehabović bio muhaffiz, dvojica su iz Tešnja.

Najbolji način za početak obilježavanja 12. rebiu-l-evvela

 

„Ova hafiska dova je najbolji početak obilježavanja 12. rebiu-l-evela, rođenja Muhammeda, a.s.“, kazao je glavni imam Fuad-ef. Omerbašić, istakavši da se ovim događajem i otvara ovogodišnja manifestacija „Salavat ti donosimo, ja Resulallah“ Medžlisa Tešanj, kojom se tradicionalno obilježava rođenje Poslanika, a.s.

Muftija zenički Ejub-ef. Dautović je kazao da je hafiz Nihad upravo primjer onoga koji je pokazao svoju odgovornost i prema Allahu dž.š. i prema svojim roditeljima, posebno prema babi. Kroz nekoliko hadisa ukazao je na značaj i fadilete učenja Kur’ana: “Odgajajte svoju djecu, u znaku ova tri svojstva: da vole Poslanika, da vole njegovu porodicu i da uče Kur’an …; Najbolji je među vama onaj koji nauči Kur’an i druge podučava Kur’anu“, i poručio: “Zato je važno da učimo Kur’an, da živimo u skladu s kur’anskim porukama, ali je isto tako lijepo da prisustvujemo hafiskim dovama i da budemo u društvu naših hafiza“.

Nastavljena tradicija hifza 

 

Nakon prenesenih selama i čestitki reisu-l-uleme i u svoje lično ime, zamjenik reisu-l-uleme Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Smajić je u svom obraćanju istakao: “Ovo nas vrijeme podsjeća na vrijeme kada su ovdje bili Osmanlije, pa Austro-ugarski period i vrijeme Kraljevine Jugoslavije kada su u našim džamijama mukabele učili, u prvom redu hafizi, imami, a u nekim džamijama, kao što je slučaj s Begovom džamijom, više je bilo učača iz reda civila, onih koji su imali svoje radnje oko Begove džamije, ali su svoje vrijeme potrošili u hajrate kao što je hifz, vakufi i dr.“

Autor ovih redova će dodati da je takvo stanje bilo i u Tešnju, kada je 12 hafiza učilo hafiske mukabele u Čarši i Dibekhana džamiji. U vrijeme Kraljevine Jugoslavije na dogovor o učenju mukabele u Čarši i Dibekhana džamiji u decembru 1932. godine pozvani su: Salih Kahvić, Osman Brkić, Ahmet Mulalić, Hasan Škapur, Salih Smajlbegović, Mustafa Hundur, Ibrahim Terzić, Muhamed Hafizović, Šemsudin Karahodžić, Halil Kotorić, Hasan Handžić i Muharem Mulabdić.

Ljubav i upornost je put do hifza

 

Hafiza Nihada smo pitali kada se pojavila želja za učenjem hifza i kako je završio hifz, s obzirom na školske obaveze. “Želja za hifzom se pojavila u petnaestoj godini kada sam naučio pravilno učiti Kur’an. Tada sam počeo učiti 30. džuz samostalno. Svaki dan sam učio po 5 ajeta uz slušanje omiljenog učača Mahira el-Muaiqlyja i tako sam naučio zadnji džuz. Kada sam krenuo u treći razred srednje škole u Tešanju, u Hamzi-begovoj džamiji je bio imam uvaženi hafiz Ahmed-ef.Bukvić, kod kojeg sam počeo naučio El-Beqare i još neke stranice. Zbog studija u Tuzli imorao sam prekinuti učenje kod hafiza Ahmeda, ali sam se potrudio da prvo nađem sebi muhaffiza. Uz preporuku hafiza Abdullaha Haušića počeo sam učiti kod hafiza Nedžada Vehabovića“, kazao je hafiz Nihad.

Interesovao nas je i osjećaj kako je biti prvi hafiz u porodici i džematu. “Kur’an je sam po sebi velika odgovornost, a kamoli kada imam na umu da sam prvi i u familiji i u džematu. Nadam se da će se porodica, komšije i džematlije okoristiti od mog hifza i da će me Allah pomoći u očuvanju hifza, a i prenošenju znanja na druge ljude, prvenstveno na svoju porodicu. Volio bih da se u Tuzli, gdje trenutno živim organiziraju halke Kur’ana, hifza, sufare gdje bih rado učestvovao i samim tim potpomagao svoj hifz učeći druge ljude. Svakako da planiram pratiti takmičenja koja se održavaju u Sarajevu i Zagrebu i nadam se da ću učestvovati na tim takmičenjima“, kazao je mladi hafiz. U današnjim ekonomskim uvjetima nije lahko imati i studentski i bračni status. “Imam stipendiju mjesečno od Općine Tešanj 100 maraka i sve ostalo financiram uz Allahovu pomoć. Oženjen sam, hvala Allahu. Moja hanuma ide na isti fax kao i ja. El-hamdu lillah imamo sve što je potrebno i, uz Allahovu pomoć, sve je lahko. Allah, dž.š. daje nafaku“, pojasnio je hafiz Nihad.

Na kraju svečanosti hedije hafizu su uručili: Šahin Kerla ispred Fonda „Bošnjaci“, predsjednik Medžlisa Zehrudin Kruško ispred Medžlisa, načelnik Suad Huskić ispred Općine Tešanj, Hamdo Krkalić ispred džemata Kraševo i dr. 

Sličica Želim Print

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine